Divendres, 6 de desembre de 2024
És notícia

Vic presenta el Pla d’Acció per la Llengua

Avatar photo
La iniciativa forma part d’un pla més ambiciós per aconseguir que els ciutadans es mantinguin en l’ús de la llengua

Crear les situacions perquè els catalanoparlants no canviïn de llengua. Amb aquest propòsit, la regidora de Llengua de Vic, Bet Piella, ha tirat endavant un ambiciós Pla d’Acció per la Llengua que afecta de manera transversal totes les regidories, però també interpel·la sectors de fora com el comerç o la cultura. “Volem que els catalanoparlants siguin molt conscients que la defensa de la llengua i els drets lingüístics és un gest individual que depèn de cadascú”, ha dit Piella recordant a la lingüista Carme Junyent. “Ara volem passar de veure el català com una cosa romàntica a la militància activa”, ha afegit la regidora. Una de les mesures és la introducció de clàusules lingüístiques als contractes públics que vetllin per l’ús del català.

Amb l’eslògan ‘Defensar la llengua, estimar el país’, aquest dimecres es dona oficialment el tret de sortida al Pla d’Acció per la Llengua de l’Ajuntament de Vic perquè els catalanoparlants siguin conscients i posin en valor la seva llengua i en facin una defensa activa no canviant-la fàcilment. “Nosaltres mateixos tenim la capacitat de defensar la llengua si no canviem de llengua en tots els àmbits de la vida diària”, ha dit Bet Piella.

“És veritat que la situació a Vic no està tan malament, però vam detectar alguns senyals d’alarma”, ha dit la regidora. Com per exemple la situació al pati de les escoles o en alguns comerços quan es va a comprar. “La llengua vehicular continua sent el català, però s’està començant a perdre”, ha lamentat. I per evitar que passi el que ha passat a altres indrets del país han decidit posar en marxa aquest pla, “per revertir una situació que comença a ser preocupant”. Ara per ara, el consistori no té dades actualitzades dels usos lingüístics a la ciutat, però se n’acaba d’encarregar un, sobretot enfocat als patis de les escoles, per tenir una radiografia més acurada.

El pla preveu un seguit d’accions de caràcter intern i extern. La regidora ha explicat que han fet una anàlisi interna “i posar-nos les ulleres de llengua”. Segons la regidora, ja ningú s’imagina que des de les diferents àrees del consistori no es tinguin en compte “les ulleres de gènere o de sostenibilitat ambiental”. “Doncs ara també ens posarem les ulleres de la llengua en tot el que fem”, ha dit.

Des d’un punt de vista intern s’han previst accions que van des de l’establiment de clàusules lingüístiques en contractes públics fins a la formació de treballadors que vulguin passar del C1 al C2 o tenir en compte el català en les bases reguladores de les subvencions que es donin. “Evidentment premiarem aquelles empreses que tinguin consciència per la llengua i vulguin oferir els seus serveis a la ciutat”, ha assenyalat la regidora.

Piella ha explicat que tot plegat volen que faci “un efecte cadena”, “perquè els proveïdors siguin conscients que per presentar-se a concursos es premia la llengua, i això tingui un efecte en la cadena perquè després també els ciutadans se sentin més ben atesos”. La voluntat és que “altres ajuntaments també fessin aquest pas”. “Hem de fer aquesta tasca d’encomanar”, ha afegit.

Per citar alguns exemples, a nivell extern, Bet Piella ha explicat que es vetllarà pel compliment de la llei de política lingüística o s’oferiran conferències sobre la llengua protagonitzades per joves influenciadors catalans. També està previst crear un distintiu que reconegui les empreses de la ciutat com a lingüísticament responsables.

La regidora ha afegit que el treball que es desenvoluparà en molts casos es farà de la mà amb entitats que lluiten per la defensa del català -com el Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona, Òmnium, Plataforma per la Llengua o el col·lectiu Mantinc el Català, entre d’altres- amb qui des de fa mesos es va cuinant el projecte.

El pla d’acció s’ha presentat públicament a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic abans de la conferència ‘El dret a viure plenament en català’, que ha pronunciat la directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Raisa Valero i Tito Viñas s’emporten la sisena prova del Circuit Jorgolf

Notícia següent

S’estrena la Clàssica l’Hospitalet de l’Infant, una prova júnior

Notícies relacionades