Vic deixarà l’estat d’excepcionalitat i rebaixarà les restriccions d’aigua a la ciutat, després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a través de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, hagi anunciat que es declararia l’estat d’alerta per sequera a les capçaleres del Ter gràcies a la millora dels seus indicadors.
D’aquesta manera, amb aquest canvi hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 75 (800.555 habitants) en prealerta; 327 (més de 6,2 milions d’habitants) en alerta; 198 (398.981 habitants) en excepcionalitat; 17 (151.516 habitants) en emergència.
En aquelles zones en què l’abastament d’aigua depèn del cabal dels rius i no d’embassaments com en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’estat de sequera es determina segons els paràmetres de pluviometria i uns indicadors que valoren la quantitat que ha plogut en un període de temps concret respecte a la mitjana històrica de la zona. El maig del 2023 es va decretar l’estat d’excepcionalitat perquè els índexs indicaven la necessitat de declarar-lo.
A principis de juliol, l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona van emetre un comunicat per reclamar el canvi d’estat a l’Agència Catalana de l’Aigua i, en conseqüència, les seves restriccions. Aquest motiu va aparèixer després que es posés fi a l’estat d’excepcionalitat per sequera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, en canvi, no passés el mateix a la capçalera del Ter.
Estat d’alerta
Tot i la rebaixa de restriccions, s’haurà de continuar complint mesures restrictives i, des de l’Ajuntament de Vic, la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, vol recordar la necessitat “de fer un ús responsable de l’aigua que consumim, no només en l’àmbit particular, sinó pensant en l’aigua que utilitzem en els espais i equipaments compartits, ja que l’aigua és un bé escàs”.
Les principals mesures d’ús i consum d’aigua que s’apliquen a la ciutat de Vic canviaran respecte a l’estat d’excepcionalitat. Aquestes són algunes d’elles:
- Els usuaris industrials han de reduir el seu consum en un 5% (respecte a la mitjana dels tres últims anys). En estat d’excepcionalitat, els usuaris industrials ho havien de reduir en un 15%.
- El reg de jardins i zones verdes, tant públiques com privades, es manté de 8 del vespre a 8 del matí. En estat d’alerta es pot utilitzar un màxim de 45 l/ m² al mes. En excepcionalitat, només es podia fer amb regs de supervivència d’arbres o plantes, utilitzant el gota a gota o una regadora.
- Es limita l’ompliment de piscines a només els casos següents: reompliment parcial si disposa de sistemes de recirculació per reposar les pèrdues per evaporació, primer ompliment de noves construccions o en cas de rehabilitació o modificació del vas. Està prohibit l’ompliment de piscines desmuntables, excepte en centres educatius, amb un màxim 500 litres de capacitat. En excepcionalitat, només es podien reomplir si disposaven de sistemes de recirculació i en centres educatius (per al bany d’infants, de màxim 500 L), i estava prohibit omplir piscines de nova construcció particulars.
- Es limita la neteja de vehicles a establiments comercials.
- Les granges han de reduir el seu consum en un 10 %. Només poden utilitzar aigua potable per abeurament i neteja dels animals i per netejar el recinte. En estat d’excepcionalitat havien de reduir el seu consum en un 30%.
- Està prohibit fer activitats lúdiques i recreatives (festes d’escuma, festes Holi…) que requereixin aigua, excepte l’ús de mànega o polvorització en casals d’estiu i escoles per garantir la salut dels infants en cas d’altes temperatures.