Manresa tornarà a gaudir un any més de les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià. Tindran lloc els dies 16 i 17 de març, en aquesta ocasió al claustre de l’antic Col·legi Sant Ignasi, que comença a acollir activitat després de les obres de reforma de l’edifici i de la inauguració del Museu del Barroc de Catalunya. Seran unes jornades dinàmiques i participatives, en les quals els productes de la terra, els productors i la cuina de les poblacions del Camí esdevindran els principals protagonistes a través de tastos, showcookings i un mercat de productes agroalimentaris de proximitat.
Amb el canvi d’ubicació a l’antic Col·legi Sant Ignasi, es pretén reforçar la vinculació del certamen amb el Camí Ignasià, creant connexions entre la gastronomia i el barroc. Les inscripcions a les activitats, que es desenvoluparan a les sales del claustre, ja estan disponibles a través de www.manresaturisme.cat i www.manresa2022.cat.
Una de les activitats destacades serà el showcooking del mestre pastisser Christian Escribà, el diumenge 17 al migdia. Fent una picada d’ull al nou museu, el creatiu cuiner reinterpretarà l’art barroc a través d’una demostració en la qual reversionarà les postres clàssiques de mel i mató, que es podran tastar. També destaca, en aquest cas dissabte 16, la demostració de cuina en directe i tast de la xef Martina Puigvert Puigdevall, del prestigiós restaurant Les Cols (Olot), amb dues estrelles Michelin, una estrella verda i premi Young Chef Award 2024.
L’aula d’activitats d’enguany inclou una proposta que farà maridar la pintura barroca, la gastronomia i el vi, amb tres vins i degustacions relacionades amb tres peces exposades al Museu del Barroc, de la mà del xef Jordi Llobet i de la sommelier Anna Castillo. També hi haurà una original demostració de cuina a través de les herbes de marge medicinals, amb Iolanda Bustos, i la col·laboració del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, amb una demostració de cuina en directe del xef Marc Parareda, de La Masia Germans Parareda de Sallent, tot posant en valor la cuina de casa.
Lleida, territori ignasià convidat
En aquesta ocasió, el territori ignasià convidat és Lleida, que serà present al mercat amb productes com el formatge artesà, el torró, els dolços, la fruita, l’oli d’oliva o el vi, i la programació de tastos guiats i demostracions de cuina. Els productors de ponent seleccionats formen part de la DOP Pera de Lleida, DOP Les Garrigues, el Consell Regulador de la IGP Turró d’Agramunt i la DO Costers del Segre, la qual cosa garanteix la seva qualitat.
El Bages també estarà ben representat al mercat, amb formatges artesans, productes de l’horta, embotits casolans, pa, oli d’oliva verge extra i vins de la DO Pla de Bages, a punt per a ser descoberts o redescoberts per part de tothom que visiti el mercat i la zona de wine bar, al claustre de l’antic Col·legi Sant Ignasi i amb accés lliure.
Les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires i compten amb la col·laboració de La Gastronòmica, el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, MMPlats i el suport de la Diputació de Barcelona.