L’Ajuntament de Reus encarrega els estudis previs per a la construcció de la nova facultat de Medicina i Ciències de la Salut, a Bellissens

L’Ajuntament de Reus publica aquest dimecres 8 de setembre al perfil del contractant la licitació del contracte per a la realització dels estudis previs per a la construcció d’una nova facultat de Medicina i Ciències de la Salut al campus de la Universitat Rovira i Virgili a Bellissens. Aquests estudis, que es fonamentaran amb el pla funcional aportat per la pròpia universitat, seran la base per a la redacció dels documents tècnics per a la construcció del futur edifici i la urbanització de l’entorn. El contracte surt a un preu de licitació de 21.487,60 euros (sense IVA).

L’encàrrec municipal té el seu origen en el “Conveni signat entre l’Ajuntament de Reus i la Universitat Rovira i Virgili per al desenvolupament del Campus de Bellissens i la consolidació de la universitat a la ciutat.

Durant la roda de premsa de presentació de l’anunci, Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha afirmat que “el nou equipament permetrà donar resposta a les necessitats de creixement i modernització que ara té l’equipament educatiu al centre de la ciutat. I, alhora, la construcció d’una nova facultat estarà estretament vinculada a l’Hospital Universitari Sant Joan; i generarà les necessàries sinèrgies amb centre sanitari. Millorar i potenciar la facultat a través de la construcció de la nova seu, ajudarà a consolidar l’arrelament de la universitat a la ciutat; i contribuirà a mantenir el teixit d’estudiants universitaris, l’ensenyament, l’educació, la recerca i tots els valors que porta implícits”.

Al seu torn, Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus, ha afegit: “Impulsar la construcció de la nova facultat és un compromís que com a Govern municipal vam adquirir amb el Pla d’Acció Municipal. Planificació estratègica i compromís amb la ciutadania. Però el trasllat de la facultat és també una vella aspiració que tenim com a universitat i com a ciutat; per això, volem posar en valor que fem un primer pas. Compromís, doncs, també, amb la universitat, perquè la col·laboració amb la URV és clau per al progrés i el benefici mutu de les dues institucions i tota la ciutadania que representem.

A la vegada, la reubicació de la facultat, sumada a la planificada construcció de la futura estació de Bellissens, contribuiran de manera directa a la dinamització de la zona sud de la ciutat.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha agraït “l’atenció de l’Ajuntament de Reus a les necessitats de la Universitat” i ha afegit que “la unió del nostre territori ens fa forts davant les oportunitats de finançament”, que és necessari per fer realitat les properes fases del projecte. Per al degà de la Facultat, Antoni Castro, les noves instal·lacions situaran la facultat “en un marc més atractiu” per a estudiants i professorat perquè respondrà a les necessitats que es deriven dels canvis en la docència: des de la digitalització fins als espais dissenyats per a un aprenentatge més analític i reflexiu. El nou emplaçament també facilitarà la relació entre els dos àmbits de recerca: la clínica i la bàsica.

La roda de premsa també ha comptat amb la presència d’Antoni Castro, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut; Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme i Mobilitat; i Teresa Pallarès, regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge.

El pla funcional
Els estudis previs es fonamentaran amb el pla funcional aportat pel degà de la facultat. El document diferencia entre dues tipologies d’instal·lacions, una dedicada principalment a la docència i l’activitat acadèmica, i l’altra dirigida a facilitat l’activitat de recerca: el centre docent i el Centre recerca biomèdica. Ambdues han de complir funcions diferenciades i les seves característiques tècniques són suficientment específiques com per ser abordades per separat.

El pla funcional defineix la missió de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut com la d’aportar l’entorn i els instruments necessaris per al desenvolupament de la docència, amb l’objectiu de garantir l’assoliment de les competències professionals dels estudis que imparteix i, al mateix temps, facilitar la generació de nou coneixement posant a l’abast dels investigadors espais i equipaments per a la recerca.