Diumenge, 21 de juliol de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Reus atén 224 dones per violència masclista aquest 2023

Avatar photo

Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre d’enguany, l’Ajuntament de Reus ha atès 224 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i/o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Per diversos motius, l’OAV ha atès 189 dones i el SIAD, 291. Del total de les 470 dones ateses pels dos serveis d’atenció a les dones, 128 han estat ateses pels dos serveis i 224 han estat ateses per violència masclista.

Dades
Les dades més destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista des de gener fins al 31 d’octubre de 2023 a la ciutat de Reus són les següents:

  • L’OAV ha atès 44 dones per violència masclista i el SIAD, 180.
  • Pel que fa als atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 279: la Guàrdia Urbana n’ha fet 50 i Mossos d’Esquadra, 229.
  • En l’actualitat, hi ha 140 ordres de proteccions actives.
  • El nombre d’usuàries que han rebut atenció psicològica han estat 82 i les atencions realitzades, 112.
  • El nombre d’usuàries que han rebut assessorament legal han estat 165 i el nombre d’atencions, 311.
  • 27 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan.
  • 14 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.
  • 48 dones han estat usuàries d’ATENPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.
  • Hi ha hagut 1 feminicidi.

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l’avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0

Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic [email protected]. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad

Acte institucional i altres activitats programades
Les activitats programades són gratuïtes i obertes a tothom. Tot i això, per motius d’aforament, cal confirmar assistència enviant un correu electrònic a [email protected] amb nom i cognoms i DNI.

L’acte institucional es farà el divendres 24 de novembre a les 10.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de Maria Josefa Clavero Tono, cap de la Unitat de Violència Sobre la Dona de la Subdelegació del Govern a Tarragona; parlaments institucionals, i actuació del grup musical Bego Vázquez i Carlos Bianchini.

Del 13 al 30 de novembre, es pot visitar l’exposició de cartells del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones de l’Ajuntament de Reus i cartells de la Generalitat de Catalunya sobre la temàtica de la violència masclista a la sala Rentadors del Casal de les Dones.

Avui, dimarts 21 de novembre, a les 10.30 h a la Sala d’Actes del Casal de les Dones, es representarà l’obra de teatre “La Senyora X” amb la Companyia Teatrosfera i hi haurà un debat posterior.

El dimecres 22 de novembre, a les 10.30 h a la Comissària Central de la Guàrdia Urbana de Reus, hi haurà una jornada de portes obertes de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i una xerrada sobre l’atenció legal i gratuïta durant el procés de denúncia per violència masclista, a càrrec de professionals de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus, del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i de l’OAV.

El dijous 23 de novembre, a les 12 h a la plaça de la Patacada, davant del Casal de les Dones, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, inauguraran un banc de color lila amb el lema «Atura’t, reflexiona i suma’t en contra de les violències masclistes» en homenatge a totes les víctimes, supervivents i no supervivents, de la violència masclista.

Es pot consultar el programa amb la informació detallada de totes les activitats a ww.reus.cat i en el programa adjunt.

Per a més informació sobre els serveis d’atenció a les dones de l’Ajuntament de Reus es pot consultar el web de l’Ajuntament de Reus i el Facebook i Instagram del Casal de les Dones.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 × 1 =

Notícia anterior

La Policia Local dona consells de seguretat als comerços de Parets

Notícia següent

L’hospital de Palamós incorpora un sistema de traçabilitat al servei d’anatomia Patològica

Notícies relacionades