Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

Un estudi conclou que menjar pasta millora els factors de risc metabòlic en comparació amb altres carbohidrats

Avatar photo
Demostra que altres aliments com les patates, begudes ensucrades o el pa, augmenten més de pressa els nivells de glucosa i insulina en sang

Un estudi de la URV i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha conclòs que menjar pasta millora els factors de risc metabòlic en comparació a altres carbohidrats com les patates, el pa o l’arròs refinats. Els cereals abans d’esmorzar, les begudes ensucrades, el pa, l’arròs refinats i les patates, entre d’altres, són aliments rics en hidrats de carboni d’absorció ràpida. Produeixen un augment sobtat dels nivells de glucosa i insulina en sang. Això afavoreix l’obesitat i dificulta l’ús de glucosa a nivell cel·lular. La pasta, en canvi, tot i ser també un aliment ric en hidrats de carboni, té una estructura única que fa que aquests hidrats s’absorbeixin més lentament, el que provoca una resposta glucèmica moderada.

Quan la pasta es troba en el grau de cocció anomenat “al dente”, l’índex glucèmic és fins i tot més baix i això evitaria que es produís aquesta resposta glucèmica exagerada després del seu consum.

A falta d’estudis rigorosos que avaluïn la importància del consum de pasta sobre el risc cardiovascular o l’augment de pes, l’equip investigador va avaluar 6.000 persones amb un alt risc de malaltia cardiovascular que estaven inclosos en un programa de pèrdua de pes. En va fer un seguiment en el temps per comprovar si hi havia relació entre el consum de pasta refinada i diferents factors de risc cardiometabòlic. Van observar que aquelles persones que consumien més freqüentment pasta tenien una major reducció de pes corporal, així com de l’índex de massa corporal i de perímetre de la cintura després de dos anys d’estudi.

A més, substituir el pa blanc, l’arròs blanc o les patates per racions equivalents de pasta es va associar amb una reducció més gran dels mateixos paràmetres i amb una millora de la pressió arterial i el colesterol HDL.

L’estudi s’ha centrat en persones adultes grans amb risc cardiometabòlic de la conca mediterrània. Ara caldrà comprovar amb assajos clínics aleatoritzats si en altres poblacions els resultats aporten els mateixos resultats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac acull la 34a edició de Viu el parc

Notícia següent
Servei de bus alternatiu entre Sitges i el Prat de Llobregat

Busos de Sitges cap al Prat durant l’aturada del servei de trens del pont de maig

Notícies relacionades