Castellvell del Camp inaugura les obres del Refugi Antiaeri

Avatar photo
L’Ajuntament programarà jornades de portes obertes per Setmana Santa i els caps de setmana, abans de la museïtzació definitiva de l’espai

Les obres de restauració del Refugi antiaeri del carrer Sant Jaume de Castellvell del  Camp ha estat inaugurat oficialment aquest dissabte 16 de març per la presidenta de la  Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. L’antic refugi de la Guerra Civil, un cop  finalitzada la seva rehabilitació, es podrà visitar el proper dissabte 23 de març durant el  matí en el transcurs de la recreació històrica ‘Castellvell en Guerra’. A partir d’aquí,  l’Ajuntament organitzarà jornades de portes obertes durant la Setmana Santa i els caps  de setmana, fins a la museïtzació definitiva del refugi, que permetrà programar-hi  visites de manera regular. 

L’acte d’inauguració, que s’ha celebrat el matí de dissabte a la Casa de Cultura Cal Baranxó, ha  comptat amb les intervencions de l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté; la  presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; el delegat del Govern de la Generalitat a  Tarragona, Àngel Xifré; el regidor de Cultura, Jordi Jové; i Maria Rosa Solé Gaspà, una  veïna de Castellvell supervivent de l’època, que ha aportat el seu testimoni i les seves  vivències com a persona que va baixar a l’antic refugi. L’acte també ha comptat amb la  presència de set de les deu persones supervivents. 

La primera a intervenir ha estat la veïna Maria Rosa Solé Gaspà, de 89 anys, que ha  recordat que va baixar al refugi amb 4 anys. La Maria Rosa recorda aquella sensació de  “por” quan, després del so de les sirenes, baixaven al refugi enmig de la foscor. La  supervivent ha explicat que al refugi “hi havien cistelles amb pa negre amb oli, bacallà,  aigua, vi i mantes”. Com si fos ara, la Maria Rosa recorda que deien: “Si sortim vives,  tenim molts projectes per fer”. Finalment, ha expressat que quan ha tornat a baixar al  refugi ha reviscut “una sensació trista i positiva a la vegada”. 

L’alcalde Josep Sabaté ha recordat que el refugi va ser descobert el 2019, coincidint  amb l’entrada del primer govern encapçalat per l’actual batlle, i ha destacat que el projecte de rehabilitació demostra “una clara aposta per recuperar la memòria  històrica del municipi”. Sabaté ha animat a tota la població a que vingui a visitar el  refugi. 

Per la seva part, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha expressat que “avui  és un dia emocionant per al poble” i ha posat en valor l’esforç de l’Ajuntament i de la  gent per recuperar la memòria històrica de Castellvell. Xifré també ha dit que accions  com aquesta són molt importants de cara a les noves generacions: “Per saber cap a on  anem, hem de saber d’on venim.”. 

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha tancat el torn de  parlaments tot destacant que “avui recuperem un tros de la història recent del país.  Des de la Diputació entenem que reconstruir i preservar espais com aquest refugi  antiaeri a Castellvell del Camp és crucial per entendre d’on venim, qui som i, sobretot,  per educar les futures generacions sobre els errors que no s’han de repetir. La  restitució d’aquest espai ens ha de servir de reflexió i de fraternitat entre les  persones”. 

El projecte de recuperació del refugi antiaeri, pressupostat en prop de 224.000 euros,  es va executar en dues fases. La primera fase de consolidació de l’espai, amb un cost  de 94.000 euros, va comptar amb un ajut de 27.000 euros de l’Oficina de Suport a la  Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La  segona fase, de rehabilitació i condicionament, valorada en 138.000 euros, va comptar  amb un ajut de 117.000 euros del PAM de la Diputació de Tarragona. 

Recreació històrica ‘Castellvell en Guerra’ 

El pròxim dissabte 23 de març al matí es farà la recreació històrica ‘Castellvell en  Guerra’, a càrrec del grup Recreació Històrica i Patrimoni Junts, i que iniciarà les  visites al refugi obertes a tota la població. Els participants, dividits per grups, reviuran  com va ser la Guerra Civil a Castellvell amb un recorregut que unirà el nucli antic amb  el refugi.

L’itinerari històric començarà a l’antic casino (actual Ajuntament), continuarà  pel centre cultural L’Espiga (actual Cooperativa Agrària), s’aturarà al Celler (on es  guardava el vi durant la guerra), seguirà a la zona on es detectava la presència d’avions  i finalitzarà al refugi antiaeri. En arribar, es lliurarà una moneda del 1937 als  participants, que podran visitar el refugi. En acabar la visita, podran gaudir a l’exterior  d’un esmorzar típic d’aquella època (clotxa amb oli, tomaca, sardina de la costa o  arengades, acompanyat de vi, aigua i cafè). 

A partir d’aquí, l’Ajuntament programarà jornades de portes obertes durant la  Setmana Santa i els caps de setmana. Quan estigui finalitzada la museïtzació de l’espai,  s’organitzaran visites per a escoles, instituts i públic en general. 

El Refugi 

El Refugi Antiaeri del carrer Sant Jaume té 86 metres de llargada, té forma de “L” i es  caracteritza per les seves dimensions petites -70 cm d’amplada per 1,70 cm d’alçada-. 

Aquest refugi té unes “S” a les dues portes d’accés perquè, un cop es baixessin les  escales, servissin per esmortir les ones expansives dels bombardeigs. El recorregut  de la “L” subterrània va, des del davant de l’actual consultori fins a la sortida de les  escoles velles –per on s’entra avui dia. Actualment s’hi accedeix per la sortida que hi  havia al carrer Pompeu Fabra, a l’alçada del Centre de Dia Puig de l’Àliga, al carrer de  les Escoles Velles. Quan es va posar el refugi al descobert, l’any 2019, es va haver de  buscar la galeria a uns metres de la sortida original, ja que aquesta es trobava ubicada  al mig del carrer. 

A Castellvell del Camp es va començar a construir dos refugis, el març de 1938, època  en què ja es produïen bombardejos a Reus. Cada família tenia assignat un refugi o  altre, depenent d’on vivien. Un dels refugis estava situat a l’actual plaça de  Catalunya –sota l’edifici de l’Ajuntament- i l’altre al carrer Sant Jaume –tram del carrer  Major (abans carrer del Davant). D’aquesta manera, les famílies de Castellvell tenien  quatre possibilitats d’entrar i sortir, amb dues portes des del nucli i les altres dues des  dels afores (a l’Era). L’abril de 1939, el dictador Franco va ordenar tapiar tots els  refugis i la porta del refugi antiaeri de Castellvell ha estat tapiada fins els nostres dies. 

La localització  

L’any 2019, a propòsit d’unes obres al nucli antic, el grup municipal d’ERC va presentar  una moció demanant que es fessin tots els esforços possibles per descobrir l’entrada al  refugi. Coincidint amb l’entrada al govern de l’alcalde republicà Josep Sabaté, es va  poder descobrir l’entrada gràcies a una persona que, de nen, havia baixat al refugi.  L’home, amb un pèndol, va indicar el lloc de l’entrada. Efectivament, a pocs metres de  l’indret, es va localitzar una entrada que conduïa a una galeria amb unes escales. Era el  primer pas del que seria el futur projecte de restauració del Refugi Antiaeri del carrer  Sant Jaume.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’AP-7 continua tallada per la retirada del camió accidentat

Notícia següent

Un matrimoni xoca un menor en moto i l’abandona en estat greu

Notícies relacionades