Dimecres, 12 de juny de 2024
És notícia

Els Xiquets de Valls acorden un nou sistema de rondes vallenques a la plaça del Blat

Avatar photo
El nou format de rondes s’aplicarà per primera vegada per la Festa Major de Sant Joan

La Comissió Xiquets de Valls, comissió participativa integrada per representants de la Colla Joves, la Colla Vella i l’Ajuntament de Valls, ha acordat un nou sistema de rondes vallenques per a les diades que se celebren a la plaça del Blat, Km0 del món casteller.

El nou format de rondes s’aplicarà per primera vegada per la Festa Major de Sant Joan i s’utilitzarà també per a la resta d’actuacions a la plaça del Blat de Firagost, Diada Nacional i Santa Úrsula. La Nit de Completes mantindrà el seu format singular a l’antiga en la qual les dues colles poden aixecar castells alhora.

El nou sistema de rondes acordat per les colles a la Comissió Xiquets de Valls preveu mantenir les tres rondes vallenques, però amb un nou funcionament intern per a cada ronda amb l’objectiu d’aconseguir una nova dinàmica de les colles evitant pauses excessivament llargues entre intents propis i permetent que el to idoni dels castellers i castelleres sigui l’òptim.

Com a conseqüència, es preveu que la diada sigui encara més interessant per al públic. S’afegeix amb el nou sistema una quarta ronda opcional per a la colla que no completi les tres construccions amb les tres rondes principals, però cal tenir en compte que aquesta quarta ronda no es podrà utilitzar si la colla ja té els tres castells assolits i, en cap cas, és una ronda de millora.

El funcionament intern de cada una d’aquestes rondes es modifica per fer-les més  dinàmiques. Fins ara, en una sola ronda una colla podia fer dos intents i tenia a més l’opció de muntar fins a tres peus per a cadascun d’aquests intents, és a dir, fins a sis possibilitats. Amb el nou sistema de rondes vallenques, cada colla tindrà, a cada ronda i com a màxim, tres possibilitats d’aixecar el seu castell, sigui en peus o intents, limitant els intents en dues possibilitats.

Les combinacions i la casuística són diverses amb el nou format. Com fins ara, el nombre d’intents està limitat a dos en tots els casos, però ara per exemple, si una colla lliga tres peus i no ha aixecat castell perdrà també la ronda. De la mateixa manera, si ha lligat dos peus i ha fet un intent, també perd ronda ja que haurà esgotat el màxim de tres possibilitats d’enlairar un castell.

El nou sistema també preveu que les colles decideixin «passar ronda» i fer ús de la quarta ronda opcional per a fer al seu castell, però sempre haurà de ser després d’un intent o un intent desmuntat. D’altra banda, si una colla ha executat els tres castells en les tres rondes principals, podrà fer ús de la ronda opcional per aixecar un pilar superior al de cinc.

El nou format de rondes de les diades castelleres l’han fet públic avui els caps de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, Francesc Xavier Ramon, i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Manel Urbano, junt amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. A la presentació hi han pres part també Ian Gallart i Xavier Pons, presidents de la Joves i la Vella respectivament, la regidora de Cultura, Laia Castells, i els representants de les dues agrupacions castelleres a la Comissió Xiquets de Valls, Xavier Marimón de la Joves i Xavier Cabré de la Vella.

 

Ambaixador dels Xiquets de Valls

Els representants de les colles i de l’Ajuntament també han informat avui que el conegut periodista Xavier Graset i Forasté serà l’Ambaixador dels Xiquets de Valls per a la temporada d’enguany, una designació que serà efectiva amb l’acte de nomenament que se celebra com és tradicional coincidint amb els actes previs de la Festa Major de Sant Joan, el dissabte 15 de juny.

Nascut a Vila-seca l’any 1963, Graset és des de l’any 2015 director i presentador del programa informatiu Més 324 de Televisió de Catalunya. Va iniciar la seva llarga trajectòria com a periodista a la revista vila-secana El Pont de Fusta i des d’aleshores ha treballat a un gran nombre de mitjans, entre ells Ràdio Salou, Ràdio Reus, El Temps, El Periódico, la Vanguardia, Metro, Nació Digital, El Punt Avui, NW Revista Reus, Diari de Tarragona o Canal Reus. A Televisió de Catalunya, abans de l’informatiu Més 324, havia presentat programes com el concurs 12 punts o el magazín Artèria 33, a més de col·laborador habitual en diversos programes de la cadena.

A Catalunya Ràdio ha dirigit i realitzat els programes El món s’acaba, Tot Gira i de 4 a 7,  a més de ser corresponsal a Madrid, sotsdirector d’El Matí de Catalunya Ràdio i presentador del programa de tertúlia L’Oracle. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements entre els que destaquen el Premi Nacional de Comunicació (2015), el Premi RAC al millor programa per L’Oracle (2009), el Premi Proteus (2013), el Premi de Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista de l’Associació de Dones Periodistes (2017) i el Premi Difusió de la Setmana del Llibre en Català (2021). A més, a Valls, l’any 2015 va conduir l’acte popular de col·locació de la primera pedra de les obres de construcció del Museu Casteller de Catalunya, celebració que va comptar amb la participació d’una cinquantena de colles de tot el país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Presó per al detingut a Vilanova i la Geltrú per matar violentament un individu

Notícia següent

50 esportistes gaudeixen de l’experiència BootCamp al DiR Golf Costa Daurada

Notícies relacionades