L’Ajuntament de Valls manté actius durant tot l’any els tractaments preventius de desratització, desinsectació i desinfecció del claugueram públic a tots els barris de la ciutat amb l’objectiu de controlar la presència de plagues i garantir les condicions de salubritat. En les últimes setmanes, la Regidoria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural ha procedit a intensificar els tractaments, com és habitual unes tasques que es reforcen en aquesta època de l’any quan, amb l’arribada de les temperatures més suaus, s’han detectat més plagues.
Al llarg de l’any, segons el grau d’afectació o sensibilitat de cada zona de la ciutat, s’hi realitzen diversos tractaments programats. Així, en el cas dels tractaments de desratització de la xarxa, és duen a terme entre 2 i 4 tractaments anuals per barri, mentre que per la desinsectació de paneroles, el nombre d’intervencions anuals pot variar entre 2 i 12 segons el barri i, a més, s’intensifiquen amb l’arribada del bon temps. En total, al conjunt de la ciutat es realitza cada any com a mínim 68 tractaments preventius contra les rates i 75 contra les paneroles.
L’efectivitat d’aquests tractaments és progressiu i s’assoleix completament al cap de dues o tres setmanes després de l’aplicació. Amb les temperatures més altes, pot ser habitual detectar la presència puntual de paneroles, especialment al vespre. Per això mateix, davant d’aquestes incidències, es recomana a la ciutadania que ho comuniqui al Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls, bé sigui electrònica telefònicament al 977 636 007 o per correu a [email protected] .
D’aquesta manera, si ja han transcorregut les tres setmanes des del darrer tractament a la zona afectada, des de l’Ajuntament s’activarà un tractament extra de reforç. En el cas d’avisos relacionats amb la presència de rates, la resposta és immediata, i es realitza un tractament específic a la zona per tal de resoldre la incidència.
L’Ajuntament de Valls recomana també a les comunitats de propietaris que duguin a terme tractaments de desinsectació a les seves pròpies instal·lacions, ja que aquesta pràctica, combinada amb les actuacions municipals a la via pública, incrementa molt significativament l’eficaç global del control de plagues. L’Ajuntament recorda la importància de la col·laboració ciutadana per mantenir una ciutat més neta i saludable.