La diputada del PSC per Tarragona, Ivana Martínez, ha explicat avui que “el rellançament de la llei de barris que ha anunciat el Govern de la Generalitat és una magnífica notícia per les comarques tarragonines i obre una finestra d’oportunitats que no podem deixar passar.”
En concret, segons ha explicat la diputada socialista, el Govern preveu una inversió de 1.000 milions d’euros en els cinc anys vinents per part de la Generalitat, als quals cal afegir uns 600 milions d’euros addicionals més que posarien els ajuntaments.
Segons ha recordat la diputada socialista, “la llei de barris va permetre dur a terme 45 intervencions en diferents pobles i ciutats del Camp de Tarragona entre el 2003 i el 2010, durant els anys de Govern de progrés.”
Durant la vigència d’aquesta llei (2004-2010) es van arribar a invertir 1.330 milions i van durar a terme més de 150 actuacions arreu del país. “Crec, sincerament, que la recuperació d’aquesta llei de barris per part del Govern del president Illa serà una eina molt útil pels pobles i ciutats del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.”
En aquest sentit, el pla de barris té com a principal objectiu millorar les condicions de vida objectiva a les zones vulnerables dels diferents nuclis urbans. Com a novetat, s’aprofitarà la llei de barris verds que incorpora els criteris necessaris per fer front a l’emergència climàtica.
“Hem de situar el punt de mira de l’acció institucional en allò que és important i aquesta llei de barris ho és. Així, la primera convocatòria —ja dotada amb més de 200 milions d’euros— serà aquest mateix mes de juliol. Cal posar el fil a l’agulla i ràpid”, ha explicat la diputada tarragonina.
El calendari seria el següent: la primera (de les cinc convocatòries d’ajudes previstes) quedarà resolta a la tardor i les actuacions concretes començaran al gener de l’any vinent, per tant, es comptabilitzaran en els pressupostos de 2026.
“L’objectiu del pla de barris és reduir les desigualtats socials que hi ha al territori, garantint l’accés equitatiu als serveis bàsics i a un habitatge digne. Per aconseguir-ho s’han fixat tres eixos d’actuació prioritaris: les transformacions urbanes físiques, la transició ecològica i l’acció social comunitària”, ha explicat Ivana Martínez.
Per fer-ho possible, el pla s’estructura en convocatòries als ajuntaments que són els que hauran de presentar a la Generalitat les propostes de millora integral a dur a terme.
Pel que fa a les quanties, els municipis menors de 20.000 habitants podran aspirar a projectes dotats entre els 3 i els 12 milions d’euros, mentre que les ciutats majors de 20.000 habitants percebran inversions d’entre els 6 als 25 milions d’euros.