El Camp de Tarragona rebrà pròximament un gran impuls industrial amb l’arribada d’un nou gran polígon industrial i logístic que tindrà capacitat per acollir diverses empreses “d’alt valor afegit” i que podria crear entre 1.500 i 2.000 nous llocs de treball.
L’empresa lleidatana Ponentia ha anunciat que invertirà entre 100 i 100 milions d’euros en la construcció d’aquest nou polígon, que se situarà entre els termes municipals de Montblanc i l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, donant un gran impuls industrial a l’interior de les comarques tarragonines.
Entre altres trets importants, el nou polígon tindrà una superfície d’unes 110 hectàrees al costat del polígon Cimalsa, que s’està construint, i comptarà amb una terminal ferroviària d’alta capacitat. El projecte preveu atraure empreses “d’alt valor afegit”, segons el director general de Ponentia, Rafael Peris, com per exemple “tecnològiques o centres de dades de nova implantació a Espanya i Europa”.
Els responsables de la companyia preveuen adquirir els primers terrenys abans del juny i començar les obres en els pròxims dos anys. En aquest sentit, aquest mateix dimarts a la tarda van reunir-se amb veïns i propietaris dels terrenys per explicar-los el projecte que volen engegar.
Peris ha explicat que la ubicació escollida per al nou polígon és “estratègica, important en l’àmbit viari i ferroviari, i això aporta un valor afegit” per tractar-se d’una àrea situada entre l’interior de Catalunya i la costa. Per aquest motiu, la companyia vol posar-se d’acord amb els propietaris dels terrenys —hi podria haver una cinquantena de propietaris d’un centenar de finques. “Volem arribar a acords amb ells i tenir els primers contractes signats abans de l’1 de juny, preveiem un desenvolupament urbanístic ràpid, d’uns 24 mesos o 36 mesos màxim perquè puguem començar les obres”, indica Peris.
Atraure empreses “d’alt valor afegit” amb fins a 2.000 treballadors
Rafael Peris ha explicat que es tenen contactes amb empreses “d’alt valor afegit” perquè s’instal·lin en aquest nou polígon industrial i logístic de les comarques de Tarragona. Sense donar noms específics, el director general ha explicat que “una de les possibles implantacions que pot venir és un centre de dades”.
En aquest sentit, compara el nou polígon de Montblanc i l’Espluga amb el qual s’està desenvolupant a Osca i que acollirà empreses que no tenen cap implantació a Europa i busquen instal·lar-se en zones amb “grans terrenys i bona connectivitat”.
Montblanc i l’Espluga de Francolí se situen, tenint en compte aquests trets, en una zona estratègia perquè són ben a prop de la costa i de nuclis de població importants com Tarragona i Reus; es troben a mig camí de Lleida i també de Barcelona; tenen bona connectivitat per tren i carretera amb totes dues zones i, de passada, també amb el Port de Tarragona i l’interior de la península a través de connexions ferroviàries.
Per a Peris, la implantació del futur polígon és una “oportunitat de desenvolupament econòmic al territori” que ajudarà a crear entre 1.500 i 2.000 llocs de feina. A més, indica que el polígon serà “sostenible i net”, basat en “energies renovables”.
“L’1 d’abril ha de quedar marcat a la història”
L’Ajuntament de Montblanc, per la seva banda, ha abraçat la notícia amb “unes energies dipositades molt gran”. L’alcalde, Oriol Pallissó, ha expressat que l’arribada de la nova àrea industrial ajudarà a millorar la situació financera del consistori i també ajudarà a impulsar el polígon de Cimalsa, que ja està en construcció a la zona.
“L’1 d’abril ha de quedar marcat a la història”, assegura el batlle, que afegeix que han negociat un bon preu de venda dels terrenys: “Sabem que el preu en rústic està a poc menys d’un euro, creiem que 8 euros el m² és una bona xifra”.
Segons Pallissó, el fet que part dels terrenys de l’Espluga de Francolí siguin de titularitat de l’Incasòl facilitarà la tramitació i el desenvolupament del polígon: “No són d’Incasòl per casualitat, sinó que es van adquirir amb una finalitat i, per tant, hi ha molts esculls que ja estan passats: segur que hi haurà alguna trava, però l’empresa està molt decidida a tirar endavant”.
L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, també ha destacat el treball conjunt entre els dos municipis per impulsar el desenvolupament econòmic de la comarca. “Això no és una barra lliure, sinó que aquí hi ha una corresponsabilitat del tipus d’indústria que acabarà aterrant”, ha defensat. A més, ha destacat que l’intercanviador de mercaderies suposarà “un pas important” per a la indústria de la zona, així com la nova.
A banda, ha remarcat que la futura zona logística s’ha projectat en terrenys de les dues poblacions pràcticament a parts iguals. “Els límits han variat en les últimes setmanes, però si un municipi té 40 o el 60 hectàrees no és important, al final el que demanem és que el retorn sigui igual”, ha comentat.