L’economia espanyola va créixer un 3,2% durant el 2024 respecte a l’any anterior, segons l‘Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirma les estimacions de finals de gener. La demanda interna va contribuir en 2,8 punts al creixement del PIB de l’any passat, és a dir, 1,1 punts més que al 2023, mentre que la demanda externa va aportar tres dècimes, set menys que al 2023. Pel que fa el PIB trimestral, va augmentar un 0,8% en els darrers tres mesos de l’any en comparació amb els tres anteriors, una taxa similar a la del tercer trimestre. En aquest cas la demanda nacional va contribuir en 1,2 punts al creixement trimestral i la demanda externa va retrocedir quatre dècimes.
Per agregats de demanda, la despesa en consum final a les llars va créixer un 1% i el de les administracions públiques tres dècimes. Per la seva part, la formació bruta de capital va registrar una variació del 2,9%.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa interanual del 0,1%, és a dir, tres dècimes menys que en el tercer trimestre. Per la seva banda, les importacions van registrar una variació de l’1,4%, amb un creixement de quatre dècimes en comparació amb el trimestre precedent.
Quant a l’oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el seu valor afegit, excepte en les branques primàries. Així, en les branques industrials van augmentar tres dècimes en termes intertrimestrals, i dins d’aquestes, la indústria manufacturera va accelerar la seva taxa sis dècimes en comparació al trimestre precedent, fins al 0,5%. Per la seva banda, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del -0,7% davant l’1,4% del trimestre anterior.
D’altra banda, la variació interanual del PIB en el quart trimestre va ser del 3,4%, una dècima més que trimestre precedent. La demanda interna va contribuir 3,6 punts al creixement interanual del PIB i la demanda externa va aportar -0,2 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars es va accelerar nou dècimes en presentar una taxa del 3,8% i el de les administracions públiques es va moderar dues dècimes en comparació al trimestre precedent, fins al 4%.
Des del punt de vista de l’oferta, tots els grans sectors d’activitat van presentar taxes interanuals positives. El valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 2,7% i dins d’aquestes, la indústria manufacturera ho va fer en un 3,7%.
El valor afegit brut de la Construcció va caure un 2,6% respecte al quart trimestre del 2023, el dels serveis ho va fer en un 3,8% i el de les branques primàries en un 4,2%.