Pedro Cañete Marin va entrar a quiròfan l’any 2015 per una doble cirurgia rutinaria de retina a l’Hospital Reina Sofía de Còrdova. Li van aplicar un coliri conegut com a Ala Octa, el qual va resultar en el fet que Cañete es quedés inevitablement sense visió. La fseva familia va denunciar al servei sanitari d’Andalusia, però no van guanyar el judici: es considerava que l’entitat no tenia la responsabilitat del fet.
Aquest cas va ser un de molts altres, que s’han anat succeint en els darrers anys. El 2015 l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va començar a investigar el producte i, de seguida, va descobrir que els casos notificats el 2015 ascendien a 116 a 28 centres sanitaris espanyols de diferents comunitats autònomes. Un altre d’ells és el d’una dona a qui el col·liri la va deixar sense visió al seu ull esquerre.
Va ser poc després que l’AEMP va instar a la retirada immediata del producte. Alamedics va recular, primer retirant tots els lots d’Ala Octa a Espanya, després els va deixar de fabricar i distribuir i, finalment, va retirar tots els lots en l’àmbit europeu i es va declarar en fallida.
Els casos no van deixar d’aparèixer i notificar-se i és recentment, a l’octubre d’aquest any, que la Fiscalia de l’Audiència Nacional va obrir una investigació sobre l’afectació negativa d’aquest fàrmac a la visió. En el judici l‘AEMPS ha sigut condemnada a pagar 25.000 € pel cas de la pacient que va perdre la visió a l’ull esquerre, i no pot recórrer contra la sentència per no superar els 30.000 €.
Aquesta sentència dona esperances a molts altres afectats per un producte que, com que no era considerat un medicament, no va passar els mateixos controls de qualitat i va resultar defectuós.