Parlem amb Pere Soler, candidat a les eleccions municipals pel PSC de Sant Cugat.
La seva militància comença sent un adolescent i des de llavors ha tingut diverses responsabilitats, entre elles regidor des del 2011 i tinent d’alcaldia amb dos governs diferents i en pactes amb tres forces polítiques.
L’alcaldable socialista fa balanç d’un mandat compartint executiu amb ERC i la CUP, analitza els reptes de la ciutat i aborda el mapa dels pactes postelectorals. Això i molt més ens ho explica en aquesta entrevista a la Ciutat.
Quin balanç fa del tripartit?
Fem un balanç força positiu, hem perdut dos anys de mandat, afrontant una pandèmia que d’alguna manera ens ha apartat del que teníem previst. Vam començar amb moltes ganes de trencar una dinàmica de govern de 32 anys i això ens va fer agafar una embranzida que de cop es para amb un temporal, després la pandèmia, la crisi de la guerra… i les seves conseqüències. Ha estat un mandat molt convuls, ens ha aportat que algunes de les inversions no les hem pogut fer i hem arrencat una mica tard algunes coses.
Va ser una aposta arriscada segons gent de fora
Va ser arriscat a nivell de formacions polítiques, dos partits tan antagònics com la CUP i nosaltres, arribessin a pactar en un govern tan important, l’onzena ciutat de Catalunya, quasi 97000 habitants. Ells també van tenir la seva discrepància externa i interna, no s’entenia com es podia arribar a aquest pacte. El que vam fer és conjurar-nos perquè l’acció de govern fos exclusivament al món local. Tot el que traspassés les fronteres del municipi, cadascú podia tenir la seva veu de partit. Inclús amb coses internes vam aconseguir pactar la discrepància, volíem tirar endavant els problemes del municipi i crec que ho hem assolit.
Hi ha hagut problemes a l’hora de decidir coses, ja que l’ideari polític no era el mateix?
No tampoc, hem sabut treballar amb transversalitat, i aquelles àrees que eren competència d’una formació política en concret tampoc fer de fiscalitzadors dins del mateix govern, deixar fer en certes mesures. Això de vegades ha conduït que alguna àrea no governada per nosaltres podem discrepar, o presentar alternatives. En l’important ens hem posat d’acord i ho hem fet basant-se en les relacions personals. Hem tingut tres nivells de funcionar, el primer dels tres lideratges que hem exercit, els que hem estat al davant de les tres formacions polítiques. El segon nivell és el govern sencer, tots els regidors, que han aportat tots. I el tercer nivell és el tècnic, on es reben les directrius polítiques per executar.
Parlant de projectes de ciutat, es reivindicava un hospital
Si, inicialment els tres grups reivindiquem la millora dels serveis sanitaris a la nostra ciutat i la comarca. L’àrea nostra és l’àrea més deprimida de l’Estat quant a serveis sanitaris. No tenim un centre de referència més enllà dels caps, el nostre hospital de referència és a Terrassa. A vegades hem d’anar a Rubí també. L’esperança de la construcció del Sant Vicenç Ferrer per nosaltres és una bona solució per donar cobertura a tota aquesta qüestió. La proposta que ens plantegem avui en dia que diuen que encara deixen enlaire a on es pot fer, quan l’Ajuntament de Rubí han cedit uns terrenys que estan a tocar nostre. Encara diem que l’emplaçament hauria de ser el que havia de ser.
Una altra cosa que demanaven és la millora de les instal·lacions de la Policia Nacional i tenir una tresoreria de la Seguretat Social
Tenim molts temes a mitges amb l’Estat de manera directa, sembla sé que el fet dels colors dels partits hagin estat els mateixos ens ajuda a desencallar algun dels projectes, perquè l’acompanyament de la Generalitat no ha estat gaire actiu. Nosaltres tenim un problema que és l’antiga comissaria de la Policia Nacional, està en un estat bastant lamentable. Aquell espai no es pot dignificar perquè és molt antic, el que hem de fer és adequar-la. Ells no volen abandonar el fet d’estar aquí, i hem proposat alguns espais que de moment encara treballem en això.
La tresoreria nosaltres ens hem de desplaçar a Cerdanyola per a fer els tràmits, nosaltres creiem que una ciutat com la nostra ha de tenir una oficina. El delegat del govern ens va dir que ara quasi tots els tràmits es poden fer online, però sempre hi ha d’haver un punt de referència. Una altra cosa que vam reivindicar van ser els serveis judicials, no tenim un Jutjat de primera instància ni mercantil, molts expedients els tramiten a Rubí. Sabem que és difícil tenir-lo, però podrien fer un annex del de Rubí, fer unes dependències.
Un altre projecte que tenien per a fer era posar pantalles a l’AP7
Si, vam demanar un apantallament amb unes pantalles acústiques, tenim pendents un estudi que en aquest moment s’han adjudicat les obres a finals d’any i ampliar-les en altres indrets del municipi. Hem demanat que s’incloguin altres llocs on tenim queixes veïnals.
Tenen pendent també la construcció de dos intercanviadors
Els dos intercanviadors, els 20M de despesa extraordinaris que els pressupostos generals de l’Estat que el que fan és donar-los a la Generalitat perquè els tramitin i fer el seguiment de la gestió. Són ells el que contracten i fan l’obra i fer el seguiment de la gestió, l’Estat traspassa aquests diners i ells ho fan tot. La última cosa que li vam demanar va ser la cessió d’un espai a prop de l’Estació un cop fet l’intercanviador, per a poder construir una estació d’autobusos, no tenim. Òbviament, també voldríem una parada de taxis allà i ja estaria tot connectat, jo crec que és factible. Nosaltres assumiríem el cost de l’obra o demanaríem una subvenció, només demanen al ministeri o a Adif la cessió d’aquest espai per a fer l’estació.
Acaben el mandat deixant un dèficit de 3,2 M
És cert que hi ha hagut una tensió de tresoreria provocada per efectes externs, provocat pel canvi del càlcul de les plusvàlues, per les instal·lacions de les fotovoltaiques, les bonificacions que es realitzen. La nostra ciutat és molt dependent dels ingressos de l’IBI, estem al rànquing de ser el primer municipi a Catalunya de tenir més instal·lacions d’aquest tipus, però a la vegada això significa una pèrdua d’ingressos. Per altra banda, la guerra ens ha provocat a nivell de costos moltes pèrdues com a tothom. Si sumem també l’augment salarial del 5% que el govern ha provocat per la funció pública ha generat un desequilibri. Nosaltres vam plantejar un pla de racionalització de les despeses i millora dels ingressos. Volem fer la primera avaluació a mitjan any, si la cosa evoluciona bé seguirem. Treballem amb el nivell d’execució en inversions que es prou lloable, estem en un 50% d’inversions i és el període més bo que hem tingut, i hem aprofitat moltes Inversions que ens han vingut. Dels Next Generation ens han vingut 8M d’euros, l’àrea metropolitana ens ha proporcionat més de 10M amb inversions, serveis… De la diputació també han vingut inversions, de la Generalitat no tantes, i del mateix estat també. Nosaltres teníem una estructura administrativa i de control de finances que hem hagut de modificar-les. Estem plantejant un pressupost si sortim escollits molt en línia del que s’està fent. Nosaltres hem incrementat un 21% respecte al pressupost que vam heretar.
Per altra banda, han aconseguit baixar l’índex d’atur
Som una ciutat que té més llocs de treball que treballadors i és una dada que ens afavoreix molt. L’hem anat baixant i ara estem al 5%, possiblement és l’índex d’atur més baix del país, i estem satisfets. Això ho fem de la mà de les empreses, coneixent el teixit empresarial. En aquest pacte hi entren molts factors, des de persones amb situacions especials, fins al pla d’igualtat i la relació entre les administracions.- Ja com a propostes electorals, en tema d’habitatge que ofereixenCreiem que hem fet molt bona feina, una proposta de cara l’any 2030 és que intentem créixer pel nord. El polígon industrial de Can Magí creiem que seria bo créixer per allà, l’integraríem amb altres sectors. La iniciativa ha de ser pública, creiem que hem d’apostar per la compra de terrenys al municipi. Volem comprar edificis també i continuar treballant i tot el que sigui explorar les promocions d’habitatge públic i incrementar-ho. Tot el que sigui estar al costat el ciutadà de cara a altres qüestions i anticipar-nos a la qüestió dels desnonaments, encara que nosaltres podem fer ben poc.
En temes de neteja i manteniment urbà com es troba Sant Cugat
Respecte al manteniment de ciutat, hem estat dècades que s’ha fet ben poc, no diem res que es el que ens diuen a nosaltres. Vam engegar un pla d’asfaltatge i voreres i creiem que cada dos anys o així ho hauríem de continuar. Ha estat una ciutat que ha crescut malament, s’han plantat arbres que no eren autòctons i han fet que les arrels trenquessin les voreres. S’han utilitzat paviments que no s’haurien d’haver utilitzat perquè quan plou rellisca. Volem engegar un pla de manteniment d’escoles i de mercats. Per altra banda, tenim sobre la taula un contracte de serveis de recollida de residus i neteja viària. Sant Cugat en números és la ciutat que més bé recicla, però també és una de les ciutats que més volum de restes aportem, consumim molt i reciclem bé. En espai verd hem fet una pas endavant, hem arranjat moltes zones verdes, hem substituït la gespa per prat. Hem substituït arbres per altres autòctons i hem plantat uns 4000.
En mobilitat quines propostes tenen
En temes de mobilitat estem pendents del traspàs amb l’àrea metropolitana per la xarxa d’autobusos i en el moment que puguem tancar aquest conveni anirem guanyant en coses. Hem canviat el 90% de la flota de vehicles per elèctrics i sostenibles. Hem incrementat en 12 km de carrils bici, teníem una xarxa pedalable però inconnexa, ara ja sí. Des de l’anella pots anar a tots els barris. Hem aconseguit integrar tot això i potenciar l’ús de la bicicleta. Una aposta nostra és fer un blindatge entre l’eix de vianants en què unes hores del dia no hi puguin passar.
Que els hi diria als habitants de Sant Cugat per a què confiïn amb vostè
Tenim possibilitats d’arribar a l’alcaldia, de ser la primera força del municipi i a partir d’aquí ja es parlarà. Som un partit de govern i volem liderar polítiques a l’ajuntament, el nostre soci natural són els partits d’esquerra. Som d’esquerra moderada, pragmàtic i volem implementar les polítiques. Ens fixem molt en la part local i posem el programa sobre la taula i com es pot compenetrar amb les altres forces polítiques. El pacte ha funcionat, si una cosa funciona no tenim per què canviar-ho. Nosaltres volem fer un govern d’esquerres a la nostra ciutat. Buscarem altres socis si no sumem entre dos o entre tres, i nosaltres ser el centre de la política.Aquesta ciutat l’hem construït entre tots i així hem de seguir, hem demostrat que hem treballat i sabut gestionar les urgències. Deixem una ciutat molt millor que el 2019. Tenim plantejades polítiques de progrés de la ciutadania, i volem continuar treballant i desenvolupant per a continuar sent un referent al país amb una marca diferent, on càpiga tothom.