Nuria Aguirre: “Una adopció ha de ser responsable i s’ha de tenir clar que l’animal ha d’estar cuidat tota la vida”

Presidenta del Nou Refugi Baix Camp

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Nuria Aguirre, presidenta del Refugi Baix Camp, amb en Randy, un gosset de 2 anys en adopció. Foto: JC

Durant aquestes dates nadalenques acostumen a augmentar el nombre d’adopcions?

De moment en tenim algunes, però aquest any ha estat molt fluix pel que fa a adopcions. La passada primavera van entrar moltes camades, però no han sortit. Ara, de cara al Nadal, hi ha dos o tres gats que se’n van a Alemanya. Fa uns dies també en van adoptar un, però això que s’adoptin tres o quatre animals no passa. La gent per Nadal també marxa i tenir un animal a casa vol dir que has d’estar pendent  o que algú te’l vagi a cuidar. La gent animalista ja sap que quan es té un animal s’ha de cuidar i si marxes de casa per vacances, has de buscar-li un espai. Nosaltres ja intentem donar els animals a persones responsables perquè no pot ser que donis un animal i al cap d’un temps et diguin que ja no el volen tenir.

Feu un seguiment de les adopcions?

Sí. Ara amb el WhatsApp és molt més fàcil perquè t’envien fotos i vas veient l’evolució. En principi mai ens hem trobat amb ningú que tingués problemes amb els animals.

Per Nadal se solen fer adopcions d’animals per regalar-los?

De moment no hi ha hagut, no sé si més endavant n’hi haurà. Aquestes adopcions per regal fan molta por perquè a vegades els regalen a persones que no volen l’animal i no s’han plantejat tenir-lo. Després, quan passen les festes de Nadal, em fa por que passi l’eufòria i l’animal es quedi al carrer o te’l tornin.

Què li diria a aquestes persones que el compren per fer un regal?

Que val més que no adoptin si no ho tenen molt clar. Un animal d’aquests viu 12 o 13 anys i has de cuidar-lo tota la seva vida. Que pensi que hi ha unes despeses, unes vacunes o que es pot posar malalt i s’ha de portar al veterinari. A vegades la gent no pensa en això. Volen un gosset perquè és petit i bufó, però després creix i ja no és tan petit i bufó. Sobretot els diria a aquesta gent que no regalessin l’animal a una persona si no és conscient que el vol i està segura que el cuidarà. Si li regales l’animal a un nen, li farà gràcia i jugarà amb ell, però seran els pares els que l’acabaran cuidant. Una adopció ha de ser responsable i la gent ha de tenir clar que l’animal ha d’estar cuidat tota la seva vida.

Perquè és millor adoptar que comprar?

Moltes vegades quan compres venen de llocs que són explotacions. Hi ha molts llocs de criança que els tenen com gallines en gàbies petites només perquè criïn. Si compres, fomentes aquesta pràctica. No dic que no hi hagi criadors legals, però tenir uns gossos exclusivament per criar i vendre les cries és maltractament animal. A més, mentre aquells gossos encara no han nascut, al Refugi n’hi ha que necessiten un espai. Són animals que han estat recollits en males circumstàncies i, tot i que aquí estan ben cuidats, necessiten una família.

En quina situació està el Refugi?

Ara hi ha un centenar de gats, alguns dels quals estan en cases d’acollida, i uns 16 o 17 gossos. La nostra manera de ser és agafar animals perquè puguin sortir adoptats, no els volem tenir aquí de per vida. Ara no en poden entrar més perquè estem al màxim. No en podem acceptar més perquè llavors ja no estan bé, s’aclaparen amb tant animal i es barallen entre ells.