Junts per Manresa presenta Ramon Bacardit com a candidat a l’alcaldia de la capital del Bages. Bacardit va ser regidor d’Urbanisme durant el primer mandat de Valentí Junyent, des de l’any 2011 al 2015.
Ara fa un pas més per arribar a l’alcaldia de la seva ciutat. Bacardit explica que Manresa necessita fer el clic tot fent un salt endavant amb un projecte que torni a il·lusionar a la ciutat per tal de recuperar l’orgull de ser manresans.
-Per què es presenta d’alcalde i que pot aportar vostè a Manresa?
Em presento per ser l’alcalde perquè veig que la ciutat no va bé i tinc molt clar que ha de fer la ciutat per fer el salt endavant i sortir d’aquesta espiral que estem de pobresa. Crec que puc aportar tot el meu coneixement i la meva experiència en un projecte que torni a il·lusionar a la ciutat.
-Quins són els eixos principals del programa electoral?
Els eixos principals són oportunitats per la gent que ha acollit la ciutat aquestes darreres dècades, per tant, oportunitats de desenvolupament personal, de feina i de tirar endavant els seus projectes vitals. Una ciutat que s’inverteixin els diners en els carrers de la ciutat que és una qüestió molt bàsica, però també fa dècades que no és una prioritat dels diferents governs que hi ha hagut. Volem recuperar l’orgull de ser manresans, volem oferir oportunitats a tots els nostres conciutadans i volem tornar a ser ciutat mitjana estructural, vertebral d’aquest país.
-Creu que la inseguretat és un problema a la ciutat?
No és que ho cregui jo, ho creu la gran majoria dels ciutadans. La inseguretat és el principal problema de llarg a Manresa. Per tant, la meva filosofia és, més enllà de les estadístiques, si la gent té percepció d’inseguretat és que és una realitat i hem de donar-li una resposta. Per trobar solució al problema primer s’ha de reconèixer que hi ha un problema. Tenim uns 98 agents de policia local a la ciutat i fa 20 anys que no s’incrementa. Manresa hauria de tenir uns 130 agents de policia, per tant, ens falten uns 30. També cal dotar de més recursos al personal de la policia. És necessari actuar als equipaments, ja que aquests es troben antiquats i desfasats. Cal posar més càmeres de seguretat a la ciutat i millorar la coordinació entre el cos policial de la ciutat i els Mossos d’Esquadra.
A més, hem d’intervenir en l’espai públic, els carrers estan deixats, en mal estat, no hi ha il·luminació, comerços tancats i bruts, i això és el que genera aquesta sensació d’inseguretat que per ser sensació no deixa de ser realitat.
-Relacionat amb aquest tema, Manresa és una ciutat amb molts habitatges ocupats. En aquest sentit, com ho treballareu?
És evident que és un problema en el moment que surts al carrer i et trobes amb veïns i veïnes de la ciutat o algun conegut i t’explica que té un immoble al costat que està ocupat. Per tant, podem maquillar les estadístiques, però les ocupacions és un dels problemes principals a la ciutat. Hi ha hagut molt bonisme sobre aquest tema i, per tant, hem de posar-hi fil a l’agulla.
-Com veu Manresa ara mateix?
La ciutat està un 20% per sota de la mitjana de la renda familiar per capita de Catalunya. Si revisem les estadístiques d’IDESCAT, en els darrers 15 anys Manresa ha anat baixant la renda familiar disponible. A Manresa està arribant gent que té necessitats socials i per aquesta gent els hi hem de poder donar una resposta generant ocupació a la ciutat. La dignitat de la persona comença quan una persona pot desenvolupar-se d’una forma autònoma sense estar subsidiada d’una forma crònica. Per tant, Manresa ha de deixar de ser una ciutat d’acollida per ser ciutat d’oportunitats. Per tant, hi ha un repte social i econòmic de primer ordre. Després tenim un repte cívic i de comunitat que hem de tornar a construir amb les diferents cultures que han arribat a la ciutat.
Hem de tornar a posicionar la ciutat al país. Manresa té unes comunicacions nefastes amb l’AMB, tenim un peatge i una C-55 que és indigne, tenim un sistema ferroviari i de bus que no és el que necessitem. Per tant, hi ha d’haver una millora de les infraestructures.
-El soterrament de les vies dels ferrocarrils i una nova estació a Plaça Espanya ha d’arribar aquest mandat. Què suposa això per la ciutat?
Hi ha un dèficit d’inversions per part de FGC acumulat des de fa moltes dècades. FGC n’és conscient d’això, i per això, per eixugar aquest dèficit històric van plantejar inversions molt importants a les dues capçaleres, en aquest cas, Igualada i Manresa.
Des del nostre punt de vista, aquest projecte té dues parts molt diferents. Per una banda, hi ha el cobriment de vies fins a l’estació de Manresa Baixador, per tant, una millora de la connectivitat dins de la ciutat i això és bo i ho recolzem totalment. Per l’altra banda, el projecte contempla allargar la línia 200 metres a través d’una obra faraònica i que des del nostre punt de vista és totalment innecessària llençant 15 o 20 milions d’euros.
Nosaltres creiem que aquests diners s’haurien d’invertir a millorar el servei actual o a construir un pàrquing dissuasiu per tots aquells usuaris que utilitzen aquest transport públic.
-Pel que fa a la fàbrica nova, quina és la vostra proposta?
La fàbrica nova és una gran idea que des de diferents àmbits de la ciutat però molt mal gestionada. Ha estat una oportunitat per l’actual alcalde per posar un horitzó a llarg termini, però el projecte, si jo hagués estat alcalde, s’hauria tirat endavant amb la Caixa de Pensions com a inversionista i propietària de l’immoble i la UPC aportant el talent.
En contra d’això, el que s’ha fet és posar un xec sobre la taula a la Caixa i ara l’ajuntament té una inversió descomunal. Diuen que la fase 1 costarà 40 milions d’euros. Sent jo arquitecte, puc assegurar que darrere d’aquest projecte hi van 100 milions d’euros. Per tant, s’ha comprat sense tenir el finançament d’enlloc. En definitiva, és un bon projecte, però no transforma la ciutat.
-Els ciutadans demanen l’alliberament del peatge de la C-16. Ho veu possible? També calen solucions per la C-55 no?
Els habitants del Bages i del Berguedà tenim 4 peatges. El Túnel del Cadí per anar cap al nord i 3 per anar a Barcelona. Això és insostenible. El president de la Generalitat hauria de veure que aquestes comarques estan penalitzades. És un deure de la Generalitat que els habitants d’aquestes comarques quedem alliberats de peatges. Per tant, possible ho és, simplement és voluntat política. Potser fa uns anys no era tan evident perquè hi havia més peatges al país, però ara 4 dels 5 que hi ha a Catalunya ens pertoquen al Bages-Berguedà.
Per la C-55 només hi ha una solució: el desdoblament integral entre Abrera i Manresa. No podem seguir jugant amb el futur de la nostra ciutat amb una infraestructura que és indigne. La C-55 no només ens porta al Llobregat sinó que a més a més ens vincula amb municipis del Bages Sud com Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat. Necessitem l’autovia i des de Junts per Manresa demanem un projecte de desdoblament i d’execució per fases.
– La millora en el transport de l’autobús el tren cap a Barcelona també és una reivindicació dels manresans i manresanes.
L’R4 requereix una inversió milionària perquè a l’AMB hi ha un coll d’ampolla, per tant, som plenament conscients que posar expedicions directes a Barcelona costarà moltíssim. Els 4 milions d’habitants que viuen a l’AMB no voldran cedir a què hi hagi trens que connectin directament Manresa i Barcelona.
Si l’Estat Espanyol complís amb els compromisos de Rodalies i iniciés les obres del túnel de Montcada ens permetria escurçar el trajecte entre la capital del Bages i Barcelona.
-Impulsem Manresa li pot treure vots a Junts per Manresa el 28M?
Impulsem és un moviment oportunista unipersonal molt acotat a unes persones que han vist una oportunitat des d’un punt de vista mercantilista, tot comprant uns drets electorals. Crec que trauran pocs i els pocs seran nostres i aquests beneficiaran a Esquerra Republicana.
Estic molt convençut que la ciutadania és molt més intel·ligent del que de vegades algú es pot pensar.
-Com és la llista que presenta Junts per Manresa el 28 de maig?
És una llista de gent que està molt il·lusionada i que té en comú dues coses: som gent optimista i que som gent que és llavor de canvi en l’entorn on està i capaç de fer aquest clic que volem fer a la ciutat.
-En el cas que s’hagi de pactar, amb quins partits podria arribar a un acord per formar govern?
Nosaltres traurem uns resultats suficients per poder governar sols com vam fer l’any 2011. Si no fos així, posarem sobre la taula el nostre programa i seurem amb els possibles socis de govern i pactarem amb qui puguem tirar endavant el màxim de punts d’aquest programa.
Evidentment, primer seurem amb Esquerra Republicana i si no ens en sortim seurem amb altres partits que puguem sumar una majoria per governar.
-Quin missatge faria arribar als veïns i veïnes de Manresa?
Molt senzill. Fem el clic!, fa moltes dècades que anem avall i hem de fer un canvi de xip.
-Per acabar, Manresa és…
Manresa serà la cocapital del país.