Ametller Origen instal·larà un nou hub d’innovació i producció agroalimentària a Mont-roig del Camp, que esdevindrà la futura seu de l’àrea de R+D+i agrícola del grup, amb una inversió prevista de 50 milions d’euros, la més gran pel que respecta el sector hortícola català. La companyia familiar, especialitzada en productes de proximitat, frescos i de qualitat, instaurarà a la localitat del Baix Camp, un terreny de cultiu agrícola, amb l’objectiu d’incrementar la producció del sector agrari a Catalunya i promoure la venda de productes de proximitat.
Aquesta iniciativa l’han presentat aquest matí a l’Ecoespai de Miami Platja, el cofundador d’Ametller Origen, Jordi Ametller, el director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen, Joan Simó, l’alcalde de Mont-roig, Francisco Morancho López, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper i Rodríguez i la secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Cristina Massot Berna.
L’alcalde de la vila ha declarat que “aquest projecte permet diversificar l’economia del municipi, enfocat principalment al sector de turisme i serveis, i ara cap al sector de l’agricultura, amb un projecte innovador, pioner a Espanya, que marca un abans i un després en la producció agrícola al nostre país”.
El conseller Sàmper ha dit que un aspecte clau per al Govern és “desconcentrar l’economia”, fet que relaciona amb aquest projecte que subratlla que és “molt important, ja que diversifica l’activitat econòmica d’un poble” i recalca que s’ha d’implementar en tot el territori, per tal de no centrar-se en els sectors determinats de diferents zones, impulsar nous projectes i reinventar-se per tal d’evolucionar.
El model “Ametller Hub Mont-Roig”
El nou hub es planteja com un espai agrícola especialitzat, eficient i sostenible. Ametller Origen treballarà en el cultiu des dels primers fins als darrers passos. Des del planter inicial fins a l’empaquetament dels productes abans de la seva distribució. D’aquesta manera es garanteix el control sobre el tractament que reben els béns pel que respecta tot el procés de producció.
El projecte s’ubicarà en 100 hectàrees de terrenys actualment improductius, ja que, de moment, el sòl és no urbanitzable, i disposarà d’un equip humà de més de 500 professionals, format per tècnics agrícoles, investigadors i nutricionistes. Es preveu que començarà a funcionar l’any 2027, amb la consolidació del primer hivernacle en funcionament. Segons Ametller, si no hi ha imprevistos, es pretén que en cinc anys aproximadament, l’espai dedicat al cultiu, estigui completament consolidat.
Aquesta iniciativa s’ha portat a terme amb l’objectiu d’implementar noves tecnologies que permetin una major productivitat pel que respecta als béns, així com per facilitar la feina dels treballadors que es dediquen en aquest camp. “Hem de ser capaços d’enamorar la gent i que tingui il·lusió de treballar aquí” ha dit el copropietari del grup Ametller. Amb aquest projecte es pretén millorar les condicions laborals de les persones agricultores i incentivar a altres a què formin part d’aquest sector.
Els quatre pilars fonamentals del projecte
Es tracta d’una agricultura tecnificada, amb la construcció d’hivernacles, per tal de crear una atmosfera controlada pel cultiu del grup Ametller,a més es buscarà la major eficiència de l’aigua pel que respecta les necessitats hídriques que requereix la planta. Simó ha fet menció de què “es tracta d’un sistema que permet recircular l’aigua, tota aquella que la planta no es queda, es forma un circuit on l’aigua es desinfecta i torna a tenir les propietats necessàries per poder servir de regadiu en altres plantes”. D’aquesta manera no es gasta més aigua de la necessària.
Pel que respecta a l’ús de l’aigua que s’utilitzarà per al regadiu de les instal·lacions, aquesta provindrà, un 50% de les pluges, que tal com han confirmat els promotors d’aquesta iniciativa, s’ha seleccionat la zona de Mont-roig, entre altres coses, perquè tot i que el territori travessa una sequera, és una zona on hi plou bastant. Per altra banda, la meitat restant, provindrà d’una dessaladora, i també compten amb l’ajuda d’EDAR.
Un dels altres pilars del projecte és que Ametller Hub Mont-roig s’abastirà completament d’energies renovables. Els hivernacles requereixen un abastiment energètic elevat; tanmateix,al tractar-se d’un espai on es requereix la llum solar, no són uns valors tan elevats com altres infraestructures. Es col·locaran panells fotovoltaics en diferents punts del terreny per tal de consumir llum renovable. A més s’està treballant en altres projectes com la biomassa.
La formació també és essencial per a la prosperitat del projecte. Es disposa de dues tipologies formatives. Es potenciarà la creació de cursos de formació dual, amb la col·laboració d’universitats i centres educatius, per tal que els estudiants puguin dur a terme part de la seva formació, a les instal·lacions del hub de Mont-roig. També es treballarà la formació contínua per tal de facilitar la promoció interna dels treballadors cap a posicions de major responsabilitat.
Un 57% menys de la superfície hortícola catalana
Catalunya ha perdut un 57% de la producció hortícola en els darrers vint-i-cinc anys. Les xifres han variat de les 20.700 ha, a només 8.800. Amb aquest projecte es pretén incrementar aquestes dades i proporcionar un espai de qualitat, amb elements innovadors i productes de qualitat. A més el projecte proporcionarà més de 500 llocs de treball a persones de Mont-Roig i d’altres localitats veïnes, així com disposarà d’una hectàrea dedicada a ajudar als agricultors que vulguin tastar la tecnologiaía emprada en les tasques agrícoles que es portaran a terme a l’Ametller Hub Mont-roig
Per què a Mont-roig?
Tot i que es caracteritza principalment pel seu sector turístic i de serveis, Mont-roig compta amb una llarga tradició agrícola, basada en el conreu d’oliveres i hortalisses, i històricament en la vinya. Aquest tret ha estat clau pel desenvolupament econòmic del municipi, que ha permès consolidar un teixit productiu sòlid al llarg dels anys.
El grup Ametller Origen ha optat per la ubicació d’aquest nou hub en aquesta localitat pel seu posicionament estratègic, que és proper a les principals vies del Camp de Tarragona. Les condicions mediambientals de la zona també han estat un tret determinant a l’hora d’escollir Mont-roig. Es tracta d’una zona de vents que, tal com ha apuntat Ametller, són de gran ajuda a l’hora de conrear aliments, pel seu paper com a element fitosanitari que beneficia els productes pel que respecta els fongs. El vent redueix que els béns es malmetin. Per altra banda, tot i està travessant moments de sequera, a la zona escollida hi acostuma a ploure sovint.
Pluja, vent i una bona ubicació, han estat els elements que han generat que aquest nou espai d’innovació agrícola s’ubiqui a Mont-roig del Camp, i amb la seva innovació tecnològica, volen que “la gent recuperi de nou l’orgull de treballar al camp”.