Dimarts, 14 de gener de 2025
És notícia

Zadie Smith presenta ‘La impostura’: una novel·la cèlebre que explora les contradiccions de l’Anglaterra victoriana i la seva relació amb el present

Avatar photo
zadie smith

En el marc de la Biennal del Pensament, l’autora britànica Zadie Smith ha presentat la seva nova novel·la, ‘La impostura’, publicada per Salamandra. En un esdeveniment celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Smith ha abordat els temes centrals de la seva obra, així com les seves reflexions sobre la literatura contemporània, el seu paper en un món dominat per les xarxes socials i els desafiaments creatius que pateix.

Durant la roda de premsa, Smith ha expressat la seva frustració envers les percepcions de les xarxes socials, en particular de TikTok, ja que segons l’autora,  l’algoritme d’aquestes plataformes sovint subestima la capacitat de les persones per centrar-se en una narrativa rica i complexa. “Escric per a les persones, no per a robots. Tothom té la capacitat de llegir i apreciar una història”, ha subratllat. “Em tenen poc respecte quan a TikTok es pensen que no tinc capacitat per centrar-me en una sola història”, ha afegit, defensant la intel·ligència i l’atenció dels seus lectors. En aquest context, l’autora ha descrit ‘La impostura’ com una obra que desafia les expectatives narratives tradicionals, amb “canvis” i “experimentacions” que reflecteixen la seva intenció de connectar amb els lectors d’una manera més profunda.

Amb aquesta novel·la, prevista per ser publicada en català el novembre de 2025 per JANDE Editorial, Smith ens transporta a l’Anglaterra victoriana de 1873, on la protagonista, Eliza Touchet, una cosina i responsable de la casa del novel·lista en decadència William Ainsworth, es troba al centre d’un controvertit judici sobre Roger Tichborne, un hereu desaparegut que reclama el seu patrimoni. La trama s’intensifica amb la figura d’Andrew Bogle, un testimoni clau que ha viscut l’experiència de l’esclavitud a Jamaica, i que pot desvelar la veritat sobre les intencions de l’hereu.

Una narrativa rica en temàtiques socials i culturals

Smith, ha assenyalat que la seva obra és una exploració dels autoenganys de la condició humana, i que el llenguatge emprat és “contemporani”, malgrat l’època en què se situa. A través d’aquesta narrativa, Smith explora i aborda els autoenganys de la condició humana, el llegat colonial d’Anglaterra, el colonialisme, la justícia i la identitat.

A la vegada, ha aprofitat la seva intervenció per reflexionar sobre la falta de coneixement generalitzat sobre l’era victoriana a Anglaterra i la importància de reconèixer la seva història per entendre el present. “No es pot entendre un país sense haver entès abans la seva història”, ha alertat, insistint en la relació entre Jamaica i Anglaterra com a tema central del seu llibre.

L’autora també ha aprofitat per destacar l’humor com un element fonamental de la seva escriptura, afirmant que “a la vida sempre hi ha d’haver tragèdia i diversió”. Això, segons ella, és essencial per a la bona literatura. A més, ha compartit el seu entusiasme pel procés de creació dels personatges, una de les parts que considera més gratificants del seu procés d’escriptura, reflectint sobre les seves arrels i la diversitat cultural que ha influït en la seva obra.

La crítica i els lectors es rendeixen a Smith

La crítica ha rebut amb entusiasme ‘La impostura’, considerant-la una de les millors obres de l’any. La novel·la no només destaca per la seva profunditat temàtica, sinó també per la seva habilitat narrativa, capaç de capturar les complexitats socials i culturals d’una època que continua tenint ressonàncies en l’actualitat. I és que amb l’excel·lència que caracteritza a l’autora, en aquesta ficció gairebé impol·luta, la vida cultural i literària de l’Anglaterra victoriana està present en tot moment, traslladant al lector justament on Smith desitja.

Amb més de dues dècades d’experiència literària, podem afirmar que Zadie Smith s’ha consolidat com una de les veus més influents de la literatura contemporània. Autora de títols com ‘Dientes blancos’ i ‘Tiempos de swing’, ambdues de Salamandra, Smith ha rebut nombrosos reconeixements, incloent-hi el Premi Whitbread i el Premi Orange, així com el reconeixement de la revista Granta com una de les millors novel·listes joves del Regne Unit, o l’aparició en la llista de les 100 persones més influents de Time.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Sergi Palacín

La cuina cambrilenca es promociona a la inauguració del Gastronomika

Notícia següent
sant antoni

Un ferit d’arma blanca i una dona precipitada per les escales després d’una ‘discussió familiar’ a Barcelona

Notícies relacionades