L’Ajuntament de Lleida ha organitzat avui una visita guiada al director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Borràs, per tal de conèixer diversos elements patrimonials de la ciutat i plantejar un aprofundiment en la col·laboració amb la Generalitat per la recuperació d’edificis històrics de la ciutat que necessiten intervencions importants de restauració. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la regidora de cultura, Pilar Bosch, s’han reunit al matí amb Borràs a la Paeria de Lleida per posteriorment visitar els diferents espais.
Alguns dels espais que pretén recuperar la Paeria de Lleida són les restes de les termes romanes de Cardenal Remolins, la recuperació de les quals forma part del pacte d’estabilitat pressupostària amb el grup municipal de Junts; la farinera La Meta; el xalet dels Camps Elisis; l’antic convent de Santa Teresa o l’església de Sant Martí.
En primer lloc, s’han dirigit a l’històric convent de Santa Teresa situat al Centre Històric de Lleida del segle XVII i considerat com a bé cultural d’interès local. Actualment, forma part de la seu del Centre de Titelles de Lleida, que es troba preparant la 36a Fira de Titelles que se celebrarà de l’1 al 4 de maig. La visita s’ha fet amb els codirectors de la Fira, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre; també ha participat la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Montse Parra.


El convent de Santa Teresa es tracta d’un antic convent que consta d’una església amb un pati-claustre i espais conventuals de planta baixa i quatre plantes d’alçada. A la planta baixa és on el Centre de Titelles està preparant tota la maquinària per a la Fira del proper mes de maig.
La intenció per part de la Paeria de Lleida és fer un projecte integral de rehabilitació d’aquest edifici que actualment es troba amb les deficiències habituals d’un edifici tan antic i sense reformes. Un convent on, segurament, s’amagaven els secrets dels convents de clausura. En aquest pla integral de recuperació del Centre Històric també es contempla la recuperació de l’Hort de la Plaça de l’Hort de Santa Teresa.

Història del Convent de Santa Teresa

El 5 de març de 1673 el prior dels frares descalços demanava a la Paeria lloc i auxili per fundar el convent de monges carmelites descalces. A canvi que l’església fos dedicada a St. Anastasi, la Paeria concedí 500 escuts. La generositat del canonge Francesc Pastor també hi va contribuir. Durant la Guerra de Successió, la Guerra d’Independència i la Guerra Civil les monges van haver d’abandonar el convent i l’edifici es va destinar a diferents funcions (hospital, centre d’asil de refugiats etc.) Acabada la Guerra, les monges tornaren i l’edifici recuperà la seva funció original. Va tancar les portes l’any 1987, passant a ser propietat municipal.
Des de l’any 1984 fins al 1994 s’hi instal·là el Conservatori Municipal de Música, i finalment, el 23 de març de 2000, s’inaugurà la rehabilitació de l’església com a teatre.
Fins fa no gaire aquest convent era un espai teatral vinculat al Teatre Municipal de l’Escorxador, tot i que fa temps que no es fan actes. El 3 de maig de 2013 va rebre el nom de Teatre Municipal Julieta Agustí en homenatge a la creadora del Centre de Titelles de Lleida.
Una vegada finalitzada la visita al convent de Santa Teresa, s’han dirigit a l’Església de Sant Martí i més tard al Baluard de la Llengua de Serp de la Seu Vella i també al claustre.
Actualment, a Lleida, només queda en funcionament el Monestir del Sagrat Cor de Jesús, ubicada a la Caparella, on sí que hi conviuen nou carmelites descalces d’entre 29 i 92 anys, lluny de les distraccions del món exterior.