Eurovisió 2025 va viure aquest dissabte una de les seves finals més intenses i inesperades. L’St. Jakobshalle de Basilea (Suïssa) es va convertir en l’escenari d’una batalla musical d’alt voltatge, en què Àustria, amb el cantant JJ i la seva poderosa balada Wasted Love, va conquerir el micròfon de vidre en els últims instants, superant a Israel, gran favorita del televot. Amb aquesta victòria, el país alpí suma el seu tercer triomf en la història del festival.
Johannes Pietsch, conegut artísticament com JJ, va emocionar Europa amb una peça que fusionava l’òpera i el pop, recollint un total de 436 punts. Israel, representada per Yuval Raphael i la seva balada New Day Will Rise, es va quedar a les portes del triomf amb 357 punts, mentre que Estònia, amb la proposta satírica Espresso Macchiato de Tommy Cash, es va endur el bronze amb 356.
Melody, gran actuació però dura decepció
L’esperança espanyola estava dipositada en Melody, la cantant sevillana que va defensar Esa diva, una proposta d’electropop amb tocs flamencs. Tot i una actuació solvent i ovacionada pel públic present, Espanya només va sumar 37 punts —27 del jurat i 10 del públic— quedant en la 24a posició de 26. El resultat ha generat una forta reacció a les xarxes socials, on molts fans han denunciat el que consideren una “injustícia” i han qüestionat el sistema de votació.
La mateixa Melody, poc després del final de la gala, va publicar un missatge agraït als seus seguidors des d’Espanya i Llatinoamèrica, però també va deixar caure que, en algun moment, parlaria amb claredat sobre el que ha viscut: “Ens mereixem una xerradeta”, va afirmar amb el seu estil directe.
RTVE, enmig de la tempesta política
Una altra de les polèmiques de la nit va tenir com a protagonista RTVE, després que la Unió Europea de Radiodifusió (UER) l’advertís per unes declaracions dels comentaristes espanyols en la semifinal, on es van mencionar les víctimes a Gaza durant la presentació de la proposta israeliana. Davant la possibilitat de sancions anunciades, l’emissora pública espanyola va respondre abans de l’inici oficial de la gala amb un missatge en pantalla negra: “Davant els drets humans, el silenci no és una opció. Pau i justícia per a Palestina”. L’emissió es va fer a les 20.59 h, esquivant així, tècnicament, la normativa del festival.
Aquest enfrontament ha generat sospites entre molts seguidors espanyols, que creuen que aquesta tensió ha pogut perjudicar la puntuació obtinguda per la delegació. Ana María Bordás, cap de delegació, va expressar la seva decepció després de la final: “Melody ha estat impecable. Aquest resultat no reflecteix la seva qualitat vocal ni el gran treball fet”, va declarar.
Favorits que es desinflen i sorpreses finals
Els grans favorits segons les apostes —com el trio suec KAJ i la francesa Louane— no van aconseguir pujar al podi. KAJ es va quedar amb la quarta plaça amb la seva insòlita oda a les saunes, mentre que França va acabar setena. Finlàndia, malgrat un bon arrencada, va caure fins a l’onzena posició després del vot del jurat.
La gran sorpresa positiva va ser Itàlia, que es va colar en el cinquè lloc, mentre Àustria es va convertir en la gran triomfadora d’una edició carregada d’emocions, música i també controvèrsia. JJ, visiblement emocionat en recollir el trofeu, va dedicar unes paraules a Europa: “Gràcies per ajudar-me a complir el meu somni. Repartirem pau i amor arreu del món”.
Eurovisió, entre la música i la realitat
Amb una posada en escena brillant, una participació plena de contrastos i un rerefons polític que ha sacsejat les bases del certamen, Eurovisió 2025 ha deixat clar, una vegada més, que és molt més que un festival musical. És també un reflex d’un continent divers, complex i, de vegades, dividit, on la música continua sent una eina poderosa per emocionar, però també per provocar.