Vuit de cada deu catalans canviaria d’hàbits de consum energètics per estalviar

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Després de tot just tres setmanes des de l’entrada en vigor de la nova factura de la llum, molts usuaris han vist ja alterats els seus hàbits de consum energètic. Per a aprofundir en aquest nou context, Imagina Energía, primera energètica 100% solar d’Espanya, ha dut a terme un recent estudi1 que revela com el 82% dels catalans està disposat a canviar el seu estil de vida amb l’objectiu d’estalviar en la seva factura de la llum.

Actualment el 55% dels catalans creu que està pagant més del que deu en la seva factura elèctrica, i cada vegada presta més atenció al control energètic de la seva llar.

Si bé Espanya no és dels països europeus amb el preu de l’electricitat més alt, sí que es troba entre els que tenen majors impostos associats. L’àmplia diferència de l’IVA espanyol (21%) respecte a altres països com Portugal (6%), a més d’altres gravàmens com l’Impost Especial sobre l’Electricitat (5,11%) converteix finalment a la factura de la llum espanyola en una de les més cares de tot el continent.

Davant aquest context un 38% dels consumidors catalans rebutja la nova factura de la llum ja que preferiria tarifes personalitzades i consumir energia quan el necessiti sense restriccions de preu. Un 62% es mostra en canvi favorable a aquest nou model pel potencial estalvi de la nova tarifació de franges horàries (34%) i el major pes de l’energia consumida en lloc de la potència contractada (28%).

Encara que la nova factura també genera recel en altres regions. Els consumidors bascos, balears i extremenys són els que més es decanten per un model adaptat a les seves necessitats, mentre navarresos, aragonesos i madrilenys la rebutgen ja que són els consumidors que afirmen consumir més energia durant les noves hores punta. Tardes i nits entre setmana acaparen el major consum.

En quant als moments preferits per a tasques domèstiques, la major part dels catalans afirma concentrar actualment el seu consum energètic principalment a les tardes (44%) i les nits (39%). Els matins només ocupen un 21% del consum dels usuaris i els migdies un percentatge lleugerament superior (25%). El major consum energètic pels catalans es realitza de dilluns a divendres (66%). Els caps de setmana tan sols representen un 34% del consum.

Nous hàbits de consum energètic després de la pandèmia

La pandèmia també influirà en aquest nou paradigma energètic. Un 84% dels joves catalans, de 25 a 34 anys, creu que la crisi del Covid-19 influirà directament en la seva factura de la llum. El 30% creu que teletreballarà més sovint i el 54% afirma que s’ha acostumat a sortir menys i passarà més temps a casa. Els joves catalans són també el col·lectiu que més condiciona el seu consum segons el cost, ja que fins a un 70% admet que el canvi de tarifa influirà la seva manera de consumir energia a partir d’ara.

Per tot això, els catalans estan disposats a modificar els seus hàbits per a evitar que continuï incrementant-se el cost de la seva factura. Les franges horàries són un aspecte rellevant per a la majoria dels consumidors, que declara haver introduït ja pautes de control energètic per a reduir la seva factura de la llum. Entre les principals mesures destaquen l’ús d’il·luminació natural o bombetes de baix consum (46%) i control de temperatura en la llar (45%).

“Existeix una clara predisposició cap a un canvi d’estil de vida dirigit a estalviar en la factura de la llum. Gairebé un terç dels joves catalans creu que teletreballarà sovint quan acabi la pandèmia, un dels percentatges més alts d’Espanya. Ens enfrontem a un context energètic nou i molts consumidors redefiniran el seu consum perquè no s’incrementin els seus costos fixos en la llar. En breu veurem com algunes fórmules energètiques com l’autoconsum van guanyant cada vegada més pes per a ajudar a aconseguir aquest objectiu d’estalvi” afirma Santiago Chivite, Director General de Imagina Energía.