Dimecres, 15 de gener de 2025
És notícia

Troben un fàrmac eficaç contra el càncer de mama amb menys efectes secundaris que la quimioteràpia

Avatar photo
Un 45% de les dones tractades amb quimioteràpia pel càncer de mama presenta efectes secundaris greus, mentre que el fàrmac redueix aquesta xifra a “només” el 14% de les pacients

Els resultats de l’estudi SOLTI-2103 Valentine demostren que el conjugat fàrmac-anticòs patritumab deruxtecán, en la dosi i esquema de tractaments estàndards, provoca menys efectes secundaris greus en comparació amb la quimioteràpia convencional en pacients amb càncer de mama hormonal precoç. I ho fa mantenint l’eficàcia.

De les pacients tractades amb quimioteràpia, un 45,8% van experimentar efectes secundaris greus, mentre que aquests només es van verificar en al voltant d’un 14% de les pacients tractades amb patritumab deruxtecán, sol o en combinació amb letrozol. Això suposa una reducció del 70% dels casos amb taxes similars de resposta completa patològica (absència de malaltia detectable després del tractament).

L’estudi Valentine avalua, per primer cop en càncer de mama hormonal precoç, l’eficàcia i seguretat del conjugat fàrmac-anticòs o ADC (per les sigles en anglès) dirigit contra HER3 comparant-lo amb la teràpia estàndard que consisteix a administrar tres fàrmacs de quimioteràpia clàssics. Els ADC són fàrmacs molt potents formulats per portar les concentracions terapèutiques a la zona del tumor i no a teixits sans, el que pot contribuir a explicar la seva millor tolerabilitat.

Aquest estudi neix després de l’evidència de l’estudi TOT-HER3, que va demostrar l’activitat d’aquest fàrmac en càncer de mama hormonal. Això va fer pensar els investigadors que havien de provar el fàrmac en un estudi més gran, segons l’investigador principal de l’estudi Aleix Prat.

Els investigadors han apuntat que en oncologia, i especialment pel que fa al càncer de mama, existeixen actualment gran quantitat de nous fàrmacs, per això és fonamental aconseguir identificar els pacients més adequats per rebre cada tipus de tractament. En aquest sentit, la doctora i investigadora principal de l’estudi Mafalda Oliveira afegeix que per això fan falta biomarcadors predictius de resposta i de toxicitat als tractaments.

Els assaigs clínics del tipus ‘finestra’ són una manera d’identificar biomarcadors de resposta a fàrmacs nous per després validar-los en estudis més grans per identificar més eficàcia o menys toxicitat respecte al tractament estàndard. En aquest cas, s’ha passat de l’estudi finestra TOT-HER3 a un estudi de fase II, Valentine.

Després dels resultats d’aquest últim, el següent pas serà avaluar la combinació de patritumab deruxtecán amb immunoteràpia per tal de validar possibles sinergies entre ambdós i potenciar encara més la resposta al fàrmac.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
restaurants peix

Restauradors avisen que limitar la pesca és un “míssil directe” a l’economia del litoral

Notícia següent
mossos-guardia-civil-federals-autralia

La Policia Federal d’Austràlia ajuda a detenir una banda criminal a Barcelona

Notícies relacionades