La vacunació podria ser obligatòria a Espanya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L'entrada del punt de vacunació a la Delegació del Govern a Girona. ACN

L’exministre de Justícia del PSOE, eurodiputat i president de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors del Parlament Europeu, Juan Fernando López Aguilar, creu que la vaccinació contra la covid-19 podria ser obligatòria a Espanya perquè “no” hi ha “cap clàusula constitucional” que ho impedeixi.

De fet, el socialista s’hi ha mostrat favorable per la “situació d’emergència” que ha generat la pandèmia del coronavirus. Es tracta, ha defensat, d’una situació “extraordinària” que “no havíem conegut mai segurament”. “Jo no crec que a Espanya existeixi cap clàusula constitucional que impedeixi pensar en la vacunació obligatòria”, ha mantingut.

Això sí, ha reconegut, en una entrevista concedida a Europa Press, que si ningú li ho hagués preguntat de manera teòrica abans del que ha passat la seva resposta hauria estat que ‘no’.

“Si ningú m’hagués preguntat si era possible imposar al conjunt de la ciutadania una vacunació obligatòria contra un mal aleshores impredictible la resposta teòrica en abstracte hauria estat ‘no'”, ha admès.

Però ha defensat que “a la vista de l’experiència acumulada són cada vegada més els estats membres que exploren vies constitucionals a la necessitat d’activar mesures de vacunació obligatòria”.

Primer de tot “al conjunt dels funcionaris públics” i després “als treballadors que no poden teletreballar i per que tant s’han de presentar als seus llocs de treball”.

López Aguilar ha defensat que la vaccinació de les persones que treballen de cara al públic és una “manera d’assegurar la salut pública i el dret a la vida que els poders públics tenen el deure de preservar”.

I és que el socialista ha indicat que el virus ha produït un cost de vides inferior a l’inicial gràcies a les vacunes. “Pot ser que els contagis resisteixin la comparació, però la mortalitat ja no la resisteix i l’única resposta és la vacunació”, ha argumentat.

“Per tant, si la vacunació es prova efectiva per prevenir morts i per evitar també la saturació de les UCI i les plantes hospitalàries dels estats membres, aquesta mesura que pot trobar un lloc en les constitucions”, ha argumentat.