El Govern fixa com a objectiu mobilitzar més de 1.400 milions d’euros en sis anys provinents del sector públic i privat per impulsar el vehicle elèctric. El pla presentat aquest dilluns busca que la quota de vehicles electrificats passi del 14,3% al 40% abans del 2030 i multiplicar per cinc la infraestructura de recàrrega. Per aconseguir-ho, el Govern oferirà crèdits perquè les empreses renovin la seva flota amb 240 milions d’euros per companyies grans i 200 milions més per autònoms i microempreses. A més, la Generalitat invertirà 150 milions d’euros per desplegar 9.000 punts de recàrrega, 4.000 dels quals seran d’accés públic. Entre les mesures anunciades, s’inclou l’electrificació del 90% de la flota de la Generalitat.
El pla s’ha presentat a Ca l’Alier en un acte presidit pel cap de l’Executiu, Salvador Illa, amb la intenció de reforçar un sector que a Catalunya dona feina a 35.000 persones i factura 14.700 milions d’euros. Actualment, el 20% dels cotxes produïts Espanya surten de fàbriques catalanes.
“Per descarbonitzar el sector de la mobilitat, la solució es diu vehicle elèctric. No hi ha marxa enrere”, ha assegurat Illa, en un acte amb la presència dels consellers de Presidència, Albert Dalmau, d’Economia, Alícia Romero, d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper i de representants de la indústria com el conseller delegat de Seat i Cupra, Wayne Griffiths.
Illa ha definit la proposta com un “punt d’inflexió” que busca que el vehicle elèctric “no sigui un luxe per uns pocs sinó una eina per la majoria”.
La proposta, que s’aprovarà dimarts en Consell Executiu, consta de 20 mesures articulades al llarg de sis anys que tenen com a objectiu acabar amb les barreres actuals per adquirir vehicles elèctrics -el preu, el punts de recàrrega i l’autonomia- i acabar amb l’estancament del mercat elèctric. Ara mateix, a Catalunya hi circulen 80.000 vehicles electrificats, un segment de vendes que en els últims quatre anys només han crescut un 3%. Aquest percentatge es troba lluny del ritme de creixement necessari per arribar als 180.000 vehicles elèctrics matriculats en el període 2025-2030.
A més, per complir amb les directius europees, Catalunya haurà de tenir 45.000 punts de recàrrega a la xarxa d’aquí a sis anys, 9.000 dels quals seran desenvolupats per la Generalitat. Aquest mateix 2025 entra en vigor una de les primeres fites: la de situar estacions d’alta potència cada 60 quilòmetres a la xarxa viària troncal. Precisament, per aquest any el pressupost del pla serà de 100 milions d’euros, que s’ampliaran gradualment fins als 300 milions del 2030.
Per a fer possible aquest desplegament de punts de recàrrega i complir les expectatives del Green Deal europeu, Catalunya ha de duplicar el ritme de desplegament actual d’estacions, en especial pel que fa als carregadors ràpids i ultra ràpids i triplicar el ritme de penetració del vehicle elèctric. L’objectiu final és el d’estalviar l’emissió de 470.000 tones de CO2 a l’atmosfera i fer passos endavant per assolir la neutralitat climàtica el 2050. Actualment, el transport és responsable del 32% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
La taxa d’electrificació és del 14,3% del total, una xifra més alta que l’estatal però que no és suficient per arribar als objectius que marca la Unió Europea pels propers sis anys.
Amb aquest anunci, el Govern vol respondre a les demandes del sector que ha demanat amb repetides ocasions un impuls al sistema de recàrrega elèctrica. A banda dels 9.000 punts de recàrrega de titularitat pública, el pla inclou garantir una potència elèctrica suficient per als punts davant del coll d’ampolla actual, l’impuls d’una xarxa única de recàrrega de vehicles elèctrics i el desplegament normatiu d’aquestes estacions.
L’encarregat de desenvolupar els 9.000 punts de recàrrega que inclou el pla serà l’Energètica pública. En total, 4.000 estacions se situaran en edificis públics amb accés a la ciutadania i 5.000 en espais de la Generalitat per alimentar la flota pròpia.
La primera fase del pla se centrarà en els pàrquings dels edificis de la Generalitat i una segona fase als aparcaments d’edificis públics amb accés general, com podrien ser universitats o hospitals. En aquests dos àmbits quedaran englobats els 9.000 punts previstos. Més endavant, l’Energètica implementarà punts a les zones que no comptin amb un desenvolupament suficient de carregadors per la manca d’usuaris i també s’instal·larà infraestructura de recàrrega a les línies d’autobusos interurbans.
“No es tracta només de posar punts de recàrrega allà on són rendibles, a les zones metropolitanes, es tracta d’abastir tot el territori de Catalunya. Tot el territori”, ha detallat el president del Govern.
El Govern es compromet a elaborar un sistema que sigui tan fàcil com el pagament en una benzinera. Totes les estacions permetran el pagament amb targeta i faran servir un sistema operatiu interoperable i fàcil per a l’usuari. A banda de la inversió pròpia, el Govern es compromet a impulsar la instal·lació de punts de recàrrega privats.
L’estimulació de la demanda del vehicle elèctric concentra el gran gruix del total de milions que s’espera mobilitzar (880 milions). Part de pressupost anirà destinat a l’electrificació del 90% de la flota de la Generalitat.
Amb tot, per assolir els 180.000 vehicles el 2030 caldrà incentivar la demanda de manera generalitzada. Per això, el Govern activarà línies de préstecs bonificats de l’Institut Català de Finances (ICF) perquè les empreses puguin canviar les seves flotes, especialment les que estiguin afectades per les restriccions de les Zones de Baixes Emissions. Aquests ajuts s’activaran a partir del 2026 i s’hauran de retornar en sis anys a un tipus bonificat. Els crèdits de micropimes i autònoms estaran limitats a un valor per cotxe de 60.000 euros.
En el període que cobreix el pla, també s’electrificarà un 90% de la flota de la Generalitat en quatre anys. Seran cotxes híbrids endollables i elèctrics.
En aquest punt, el Govern també impulsarà mesures fiscals alternatives per afavorir la compra de vehicles elèctrics i implementarà bonificacions ECO en el preu dels peatges de les autovies de titularitat catalana.
El reforç de la cadena de valor de la indústria i de la formació professional i tècnica especialitzada per l’impuls del vehicle elèctric, és un altre dels eixos del pla.
A més, el Govern elaborarà una campanya de comunicació per millorar la percepció social del vehicle elèctric i impulsarà una taula de diàleg amb els empresaris del sector per planificar el desplegament dels punts de recàrrega. La Generalitat també impulsarà un altre dels requeriments de la indústria automobilística: la reducció de la tramitació administrativa.