Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El futur dels forns tradicionals a Catalunya en perill

Avatar photo

El nombre de negocis dedicats al pa a Catalunya ha oscil·lat des del 2008, amb període de fins a un 8% menys de negocis, fet que podria suposar la desaparició de la professió artesanal a llarg termini. 

Un pastisser mentre treballa una massa Imatge pròpia

Les fleques tradicionals necessiten un relleu generacional per continuar amb el seu llegat. L’escassa oferta de formació reglada que pugui assegurar el reemplaçament a llarg termini podria posar en perill una professió artesana bàsica en la vida de tota la ciutadania. 

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el nombre de fleques actualment és de 1.087. Des del 2008, hi ha hagut oscil·lacions en les quals la variació interanual de negocis ha estat de fins a un 8,21% menys. Aquesta tendència podria portar a llarg termini a la desaparició d’aquest ofici artesanal. 

Es dona la circumstància, a més, que la taxa de desocupació de menors de 25 anys a Catalunya és del 33,4%. Una xifra inferior, però, a la mitjana espanyola, que amb el 39,9% és la més alta de la UE, molt per sobre de Portugal (24,6%), Suècia (24,1%), Luxemburg (22%) i Eslovàquia (20,8%). Aquesta problemàtica s’estén de manera transversal a tots els sectors i resulta un problema greu per a la sostenibilitat de l’economia nacional a mitjà i llarg termini. 

Per a evitar una escassetat de fleques en el futur, Pan de Masa Lenta MUM ha unit forces amb Fundación Adsis per a impartir formació en l’ofici de flequer artesà a Espanya. Els cursos arrencaran el 2021 i donaran cobertura a alumnes en risc d’exclusió socioeconòmica a Espanya. 

Formar joves sense feina i salvar la professió 

Amb l’adquisició de Pan de Masa Lenta MUM, els consumidors contribuiran a aquesta nova formació que permetrà assegurar el futur de les fleques, alhora que contribuirà al futur de joves. Està previst que els i les joves puguin culminar amb un període de pràctiques en fleques de mestres forners de Pan de Masa Lenta MUM, suposarà una segona oportunitat per a joves que es troben en risc d’exclusió socioeconòmica. 

En aquest sentit, Pan de Masa Lenta MUM aposta en ferm per la fleca tradicional, impulsant la figura del professional artesà. Al maig del passat any, en ple confinament, va reunir 300 mestres forners espanyols amb la iniciativa “Benvinguts al vostre barri” per a reivindicar el paper i la importància dels comerços de barris.

Pan de Masa Lenta MUM 

Pan de Masa Lenta MUM és un segell de qualitat que reuneix més de 300 mestres forners artesans de tota Espanya que treballen diàriament per oferir un pa de qualitat i reivindicar la importància de la seva professió a la societat. Durant els seus quatre anys de vida, Pan de Masa Lenta MUM, que s’elabora en format de barra, de fogassa i de panet, està elaborat únicament per mestres forners artesans i es caracteritza per un llarg procés de fermentació d’un mínim de 16 hores i l’ús d’una combinació de farines de blat de primera qualitat. 

Fundación Adsis 

Fundación Adsis és una entitat sense ànim de lucre que lluita per construir una societat més justa, solidària i inclusiva. Treballa des de la proximitat i l’acompanyament, compromesa amb les persones en risc d’exclusió social perquè aconsegueixin desenvolupar els seus projectes de vida. La seva acció social va començar fa més de 50 anys en diferents barris i províncies, i el 1996 es va crear Fundación Adsis per impulsar una tasca coordinada a nivell estatal. Enguany celebra el seu 25è Aniversari com a fundació. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament s’adhereix al Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Notícia següent

Conclouen els treballs arqueològics previs a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar

Notícies relacionades