Demà dimarts, la llum al segon preu més car de la història

El registre més alt es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores

El preu mig diari de l’electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dimarts un 9,2%, fins als 203,68 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa suposa el segon registre més alt de la sèrie històrica, només per darrere dels 216 euros als quals va arribar el divendres passat.

Després de concloure setembre amb un preu mig rècord, només després de juliol i agost, octubre ja ha registrat els dos preus més alts vists fins ara en només cinc jornades, i la tendència segueix a l’alça amb aquest nou registre, que també suposarà el dimarts més car de la història.

Els successius increments que s’estan vivint en els últims mesos en el preu de la llum en tot el mercat europeu ha portat a l’Eurogrup, que reuneix els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona, a incloure en la seva reunió d’aquest dilluns la preocupació entorn de les conseqüències que ja està provocant en l’economia.

Aquest dimarts, el preu pujarà un 11,5% respecte a fa una setmana, quan el preu de l’electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 182,71 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l’electricitat augmenta un 341%, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollits per Europa Press.

El preu més alt aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan aconseguirà els 256,47 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, quan cotitzarà a 165 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.