La nova consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, s’ha compromès a crear 6.000 noves places residencials a centres de dia per a persones grans i amb discapacitat, així com a iniciar l’equiparació salarial del sector social amb el sanitari.
Aquests són alguns dels objectius que Martínez Bravo ha apuntat durant la compareixença a la comissió de Drets Socials al Parlament, la primera que fa la nova consellera. Durant la seva intervenció, la titular de Drets Socials també ha assegurat que vol accelerar el traspàs de l’ingrés mínim vital. En aquest sentit, ha avançat la comissió de seguiment es reunirà a l’octubre, per poder “posar en marxa els treballs tècnics” i fer “efectiu el traspàs el més ràpid possible”.
Urgència amb la posada en marxa de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària
Així mateix, la consellera de Drets Socials ha apuntat que entre les accions “immediates” del departament i que es faran abans que acabi l’any hi haurà portar al Parlament la llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, l’increment de l’indicador de renda de suficiència en relació amb l’IPC en el marc del pressupost per a l’any que ve i l’aprovació del projecte de Llei dels instruments de provisió del Sistema Públic de Serveis Socials.
D’altra banda, Martínez Bravo també ha situat l’aprovació de l’increment del 5% de les tarifes socials i l’inici del procés d’equiparació salarial del sector social amb el sanitari entre les accions que es faran pròximament.
La consellera ha apuntat a la lluita contra la pobresa infantil entre les prioritats davant unes xifres que “no són acceptables” i la joventut com a “acció prioritària”.
I en aquest sentit, segons ha anunciat la consellera, una de les accions “urgents” serà abordar els 290 menors d’edat tutelats de menys de sis anys que es troben a centres residencials. Martínez Bravo ha dit que en les pròximes setmanes presentaran un “pla de xoc” per garantir que aquests infants estiguin amb una família d’acollida en cas que no puguin estar amb la seva.
Abordar la transformació “pendent” del sistema de protecció social
La consellera ha remarcat que una de les prioritats serà abordar la “gran transformació pendent” del sistema de protecció social i inclusió per revertir les dades que situen Catalunya a la cua en diversos indicadors, com per exemple en pobresa infantil, i garantir un model “d’excel·lència”. “Aspirem a posar Catalunya com a referent en la qualitat dels serveis públics. El sistema de protecció social ha de tornar a ser un referent a nivell europeu”, ha subratllat.
Martínez Bravo ha assegurat que cal “dignificar” tant els usuaris com els professionals amb un sistema que “no ha de ser percebut per a col·lectius específics”, sinó “de suport a tota la ciutadania”. Així, ha afirmat que cal reduir tràmits “innecessaris” i garantir una gestió “eficient”. “Quan es gestiona bé no és despesa social, sinó inversió social”, ha dit tot indicant que la protecció social té un “retorn econòmic positiu”.
En aquesta línia, la consellera ha exemplificat: “Els programes d’inserció sociolaboral, quan estan ben gestionats, aconsegueixen taxes d’inserció laboral molt significatives. Si es té en compte la reducció de la dependència de prestacions i l’increment de contribucions fiscals, la inversió es recupera en un termini de cinc anys. Això sense comptar els altres beneficis en salut, benestar i cohesió social”.
Finalment, Martínez Bravo també ha incidit en el fet que cal “modernitzar” el sistema de drets socials i acabar amb la “fragmentació” i la “manca de coordinació”. “Per abordar la transformació, ha avançat que es crearà un grup d’experts que la “impulsi” de “forma urgent”.