Catalunya espera ampliar l’hospitalització a domicili

Es vol arribar a 9.000 persones més en els propers tres anys

Imatge de l'entrada d'urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. ROGER BLAZQUEZ

La Conselleria de Salut de la Generalitat treballa per incrementar la prestació per a l’hospitalització a domicili (HD) a Catalunya i arribar a 9.000 persones més en els propers tres anys, ha informat en un comunicat aquest dimecres.

Aquesta alternativa, “segura i eficient”, consisteix en l’activació des de l’atenció primària d’aquesta prestació de manera coordinada amb els hospitals, i per la qual el pacient es troba atès els set dies de la setmana les 24 hores del dia per un equip interdisciplinari especialitzat en HD i integrat per un mínim de dos professionals de medicina i quatre d’infermeria.

Aquest recurs permet fer una mitjana de 17.000 altes anuals i en concret entre gener i abril de 2020 el sistema de salut de Catalunya ha fet 8.120 hospitalitzacions a domicili, una xifra obtinguda durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus que representa un creixement del 20% dels casos d’aquesta modalitat assistencial respecte a 2019.

El departament ha precisat que es tracta d’una xifra equivalent a 681 llits a l’any en tota Catalunya, i correspon a un 3,7% de les altes hospitalàries.

“El model té l’objectiu de posicionar-se com una prestació de qualitat, segura, de confort i eficient”, ha assegurat la directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, que ha remarcat també que és una alternativa que pot ser d’utilitat davant un possible rebrot a la tardor.