L’AP-7 i la C-31 són les primeres carreteres catalanes a col·locar una nova generació de radars que permetrà millores en la seva autonomia i mobilitat, així com en la detecció dels vehicles i la gestió de les infraccions. Es tracta dels aparells anomenats com a radars en remolc o carros radar.
De moment, Trànsit posarà en marxa quatre d’aquests radars, que es poden desplaçar a qualsevol punt de la xarxa viària sense necessitat de connexió elèctrica. A més, es poden deixar instal·lats diversos dies i gestionen de forma immediata els expedients en cas de detectar una infracció.
El radar en remolc de la C-31 ha entrat en funcionament aquest mateix dijous a l’altura de Bellvitge, en sentit Castelldefels, un punt on habitualment hi ha una alta accidentalitat. Demà divendres entrarà en funcionament el de l’AP-7, situat a l’altura de Santa Perpètua de Mogoda en direcció Tarragona.
Els aparells fan servir tecnologia làser, per la qual cosa poden fer un seguiment dinàmic del vehicle durant uns metres i determinar-ne la velocitat. També permeten detectar l’excés de velocitat en diversos carrils i treballen amb connexió a internet, cosa que permet gestionar de forma immediata l’expedient sense que sigui necessària la presència d’un agent.
Frenar la dispersió de l’accidentalitat
L’objectiu dels nous radars és que l’SCT pugui controlar l’excés de velocitat a més vies i cobrir així més territori per frenar la dispersió de l’accidentalitat, ja que els sinistres no es concentren únicament en poques vies. Per determinar en quins punts se situaran, Trànsit ha elaborat un estudi en què s’ha analitzat els punts on es concentra més sinistralitat i que servirà per triar les ubicacions.
Els aparells, que també estan construïts amb una carcassa resistent davant possible actes vandàlics, se situen al marge de la carretera i seran visibles als conductors. Allà on s’han instal·lat cinemòmetres, la sinistralitat ha baixat entre un 65% i un 80%, segons dades de Trànsit.