L’any 2024 serà el més càlid des que es tenen dades i el primer en què la temperatura global se situarà 1,5 graus per sobre els nivells preindustrials, superant d’aquesta manera els llindars que marca l’Acord de París. Així ho ha assegurat en un comunicat la directora en cap del servei per al canvi climàtic del programa europeu Copernicus, Samantha Burgess, després que aquest dilluns es presentessin noves dades sobre l’evolució de les temperatures al planeta.
“Amb les últimes dades podem confirmar amb gairebé total certesa que el 2024 serà l’any més càlid”, ha indicat. En aquest sentit, Burgess fa una crida a tots els actors implicats i assenyala que una acció climàtica més ambiciosa és “més urgent que mai”.
Les declaracions d’aquesta acadèmica arriben després que Copernicus hagi publicat les dades sobre la temperatura global corresponent al darrer mes de novembre, les quals apunten a un escalfament generalitzat que sembla no tenir aturador.
Segons el servei climàtic, el novembre del 2024 va ser el segon novembre més càlid des que es recullen xifres, superat només pel novembre del 2023. En l’àmbit global, la temperatura a la superfície terrestre es va situar en els 14,1 graus centígrads de mitjana, 0,73 graus per sobre la mitjana d’entre els anys 1991 i 2020 per al mateix mes.
Al mateix temps, les temperatures aquest darrer mes de novembre van ser 1,62 graus superiors al període preindustrial. Si es té en compte l’evolució dels últims anys, en 16 dels últims 17 mesos el planeta ha assolit una temperatura mitjana de més d’1,5 graus centígrads en comparació a l’època preindustrial.
Tenint en consideració l’acumulat de l’any, entre gener i novembre d’aquest 2024 la temperatura global mitjana registrada ha estat 0,72 graus superior al període 1991-2020 i 0,14 graus més alta respecte al mateix període del 2023, l’any que fins ara ostentava el rècord de temperatures extremes.