Alerta per l’ús incorrecte de les mascaretes amb amics i familiars

Els ciutadans solen fer un ús adequat de les mascaretes en situacions en què interactuen amb desconeguts, però l’abandonen quan tracten amb persones a les que coneixen. És la principal conclusió d’un estudi del grup de recerca Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) basat en observacions de 3.147 persones a Barcelona.

El relaxament de les mesures de prevenció en presència de persones en les quals es confia explica l’elevat nombre de contagis que es produeixen en grups d’amics i en reunions familiars, sobre els quals ha cridat l’atenció Fernando Simón, director de el Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

L’objectiu de l’estudi era “respondre a la pregunta de per què Espanya està tan malament si tots portem mascareta”, va explicar ahir Enric Álvarez, primer autor de l’estudi, en una entrevista a Els matins de TV3. La conclusió principal és que “no la portem com hauríem”.

L’equip de Biocomsc ha realitzat un treball de camp en cinc districtes de Barcelona entre el 5 i el 12 de setembre, tal i com explica La Vanguardia. Per poder aïllar les variables de les que depèn l’ús de les mascaretes, han analitzat el comportament dels ciutadans en carrers, supermercats, parcs públics i terrasses de bars i restaurants. És a dir, en quatre entorns diferents que inclouen tant interiors com exteriors i tant interaccions amb coneguts com amb desconeguts.

On més habitual ha estat l’ús de mascaretes ha estat en supermercats, que són entorns tancats en els quals s’interactua amb desconeguts. Allà la porten el 94% de les persones. “És possible que el percentatge no sigui exactament el mateix en altres municipis”, assenyala Álvarez, “però segurament també trobaríem que aquest és el tipus de lloc en què més gent compleix la recomanació de portar mascareta”.