Divendres, 17 de maig de 2024
És notícia

Fruita amb Justícia Social critica la Paeria per reubicar els temporers a la Fira

Avatar photo
Llibert Rexach, membre de la plataforma, parla de contradicció quan l’Ajuntament de Lleida recolza el sector primari, però no dona un habitatge digne a aquestes persones “que sense elles tampoc hi hauria pagesia”
ACN / Membres de la plataforma Fruita amb Justícia Social amb pancartes davant la delegació del Govern a Lleida

Aquest mateix dimarts, el tinent d’alcalde Carlos Enjuanes va informar que l’Ajuntament de Lleida haurà de tornar a ubicar al pavelló 3 de la Fira el dispositiu per acollir temporers sense sostre durant la campanya de la fruita. 

La plataforma Fruita amb Justícia Social ha lamentat que es paralitzés la construcció de l’alberg a Pardinyes, i ha criticat el govern municipal de la Paeria “perquè si s’hagués construït l’alberg aquest estiu, no estaríem parlant ni de mòduls ni del pavelló”.

Llibert Rexach, membre de la plataforma Fruita amb Justícia Social, ha titllat “d’imprudència i irresponsabilitat” el fet d’aturar un projecte com l’alberg quan encara no hi havia confirmada l’existència dels mòduls.

No obstant això, ha valorat positivament la creació d’aquests mòduls, tot i que també ha dit que “mentre estem parlant de propostes, els temporers encara dormen en un pavelló que és indigne. El problema és que els temporers no són una emergència perquè sabem cada any que vindran, i cada any passa el mateix”.

D’altra banda, la plataforma creu que hi ha una qüestió important entre els temporers amb contracte i sense contracte. “Els temporers amb contracte els hauria d’acollir el mateix empresari. La llei diu que si contractes un treballador de més de 75 km de casa seva, han de ser les empreses qui els aculli“, ha afirmat Rexach.

Actualment, ja existeixen empreses agràries que ho estan fent amb habitatges propis, com és el cas d’empreses grans, com Nufri o Actel i Fruits de Ponent, que ja tenen els seus propis albergs.

A banda, el que també fan els petits pagesos és pagar ells mateixos una quantitat de diners al poble on resideixen, per tal que es construeixi un equipament per part de l’Ajuntament, ja que els petits agricultors no tenen la capacitat per construir-se un alberg propi.

En aquest sentit, Llibert Rexach parla “d’estafa” i de “competència deslleial pel petit pagès” quan les administracions són les que han d’acollir a les persones que arriben sense contracte. “Al pavelló acollim a tothom, gratuïtament i pagat amb diners públics. Em sembla una estafa perquè amb diners públics s’està pagant allotjament que haurien d’oferir altres empreses”.

“L’ajuntament fins i tot té coneixement que hi ha empreses de la franja que porten els seus treballadors a la Fira perquè així s’estalvien haver-los de pagar l’allotjament. Tot això és una competència deslleial pel petit pagès, perquè ells s’esforcen en tenir 5 places pels seus treballadors, que habilita la seva casa al poble perquè puguin dormir, però hi ha altres que ho fan gratis”. 

D’altra banda, Fruita amb Justícia Social critica que les dades d’ocupació de l’any passat al pavelló de la Fira mostren que “van superar l’ocupació de les 122 places. I a sobre aquest any en retallen 22, que no és un drama, però aquestes vint-i-dos dormiran al carrer. A ningú li faria gràcia dormir al carrer”. 

Rexach també es mostra crític amb el pavelló 3 de la Fira, tot i que ofereix els serveis bàsics als temporers, però afirma que les persones “són tractades com si fossin nens petits. Tenen una hora de sopar, hora de dutxa… i ells necessiten el que necessita tothom, un habitatge digne, no un alberg de colònies. El pavelló té deficiències de tracte i autonomia”. 

ACN / Llits per a temporers sense sostre al pavelló 3 de la Fira de Lleida

D’aquesta manera, Rexach proposa “que tots els regidors i regidores dels diferents grups polítics municipals els convidem a passar allà tot l’estiu, a veure si volen”. 

Finalment, Rexach parla “d’una contradicció molt bèstia per part de l’Ajuntament. Aquests dies, amb les mobilitzacions dels ramaders i pagesos, tothom, inclús la Paeria, ha donat suport a la pagesia. Però la revolta pagesa també són aquestes persones, perquè sense aquestes persones no hi hauria pagesos”. 

L’Ajuntament de Lleida va presentar a l’octubre el nou Model d’Inclusió

Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida va presentar a finals d’octubre el nou Model d’Inclusió per a la ciutat que fixava l’alternativa a l’alberg per a temporers que defensava l’anterior equip de govern d’ERC i Junts.

El projecte suposarà una inversió per fases d’11 milions d’euros en cinc anys que serviran per atendre temporers i persones sense sostre. Així, el nou model proposava ubicar les persones temporeres en quatre mòduls prefabricats instal·lats en zona agrícola. També contemplava habilitar espais per a persones sense sostre a l’edifici del convent de les Josefines i a l’escola Balàfia, que aquest any ha quedat en desús.

“Jo espero que al mes de juny el model de temporers estigui absolutament capgirat. No caldrà utilitzar el pavelló firal, en principi”, deia l’alcalde, Fèlix Larrosa, fa exactament un mes.

Ara, el model que es planteja és un dispositiu d’urgència i primera acollida a la ciutat que ofereix serveis d’allotjament nocturn, amb 100 places, esmorzar i sopar, dutxes, consigna i autobugaderia, a més de fer un acompanyament i vigilància de la salut de les persones ateses.

En aquest sentit, Rexach ha afirmat que “al juny no hi haurà res, perquè l’administració ha de demanar permisos i és un procés molt lent entre administracions. Però ell no va anar tan lent quan la primera setmana d’entrar al càrrec es va carregar l’equipament a Pardinyes. Va ser la primera decisió que va fer”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Compte amb els Carnavals: Activada l’alerta per forts vents de fins a 100 km/h a Catalunya

Notícia següent

Olivella posa en marxa el nou contracte de prevenció d’incendis forestals

Notícies relacionades