Òscar Ologaray, portaveu del Banc dels Aliments a l’Ebre: “Les poblacionsmés pobres de Catalunya estan a les Terres de l’Ebre”

Avatar photo

Quins són els principals objectius aconseguits des de l’Associació del Banc d’Aliments?
Primerament, vam començar recollint petits excedents de petits comerços i a partir d’aquí hem anat creixent fins a poder recollir excedents o productes de grans superfícies que per exemple tenen una data de consum preferent d’una setmana i no es poden posar a la venda. Tanmateix, aquests productes són aptes per al consum i sónels que enscedeixen les empreses.

Quins són els requisits que han de tenir els aliments per donar-los?
El Banc dels Aliments acceptem tot el menjar que no estigui caducat, això inclou els productes de consum preferent, ja que només poden perdre algunes de les seves propietats però segueixen sent apte per al consum. Quan vam nàixer el Banc d’Aliments vam fer-ho en la voluntat de recollir excedents o de recollir productes d’aquests forma. Però veient que així no n’hi ha prou i que hi ha molta gent que pateix aquesta necessitat, vam decidir impulsar grans campanyes com la del “Gran Recapte” o com la de “La Fam no fa vacances” amb els quals demanen l’ajut de la ciutadania i no el de l’empresari.

Quin tipus de gent acudeix al Banc d’Aliments?
El Banc d’Aliments no repartim directament a les persones. Nosaltres donem els aliments a entitats socials reconegudes per la Generalitat, com Càritas i la Creu Roja. Els fem de magatzem de subministrament, el 80% que reparteix Càritas prové del Banc d’Aliments. Abastim d’aliments aquestes entitats per tal que ells siguin els qui fan l’estudi de les persones i puguin determinar qui està en una situació de pobresa i fer-los-hi arribar.

Quin tipus de gent ve a donar els aliments?
Ve a donar aliment gent de tot tipus, fins i tot gent que pot estar en una situació no gaire bona, però molt sovint, et surten amb alguna bossa d’un quilo d’arròs o llegums pel simple fet de col·laborar. Des d’aquestes persones fins a gent que tenen un poder adquisitiu més alt i que també donen aliments a l’Associació. Tot això és molt bonic perquè gairebé tothom ve i sempre et porta, en la mesura de quèpot, un donatiu.

Quina és la recol·lecta que us ha sorprè sper la resposta ciutadana?
El Gran Recapte va ser una campanya impressionant, perquè va començar organitzant-se només a Barcelona en uns quants supermercats i pocs voluntaris, fins que actualment es fa a tota Catalunya i s’està començant implantant a l’Estat Espanyol. Aquest any, des de la Fundació del Banc dels Aliments vam mobilitzar més de 26.000 voluntaris a tota Catalunya i es van moure més de quatre tones i mitja d’aliment. Aquí a l’Ebre 80.000 quilos. Si posem totes les banyeres (les caixes grans on es diposita el menjar) l’una al costat de l’altre envoltem tot un camp de futbol, però en això no n’hi ha prou. Des d’aquí a les Terres de l’Ebre podem repartir uns 90 quilos de menjar per persona necessitada del territori al llarg de l’any. Una persona requereix més de 400, per tant estem parlant que només podem cobrir un 20% del territori. És molt poc.

Quines són els objectius que tindreu de cara l’any 2017?
Des del Banc dels Aliments volem acabar en la fam, però per molt que ho desitgem no ho podem fer. Això és feina de les institucions i partits polítics. Nosaltres el que fem és ajudar a pal·liar la falta d’aliments i cobrir els buits on l’Administració no arriba. Un dels nostres objectius serà que d’aquests 80.000 quilos poder arribar una mica més i conscienciar a més gent. L’any passat la resposta que vam rebre dels mitjans de comunicació va ser molt petita, en canvi enguany, com que estem més consolidats la ciutadania respon més i els mitjans també estem adquirint una resposta molt més alta i això es tradueix en més quilos.

Hi ha molts de voluntarisperpartsdelsveïns i veïnes de les Terres de l’Ebre?
A les Terres de l’Ebreper al Gran Recapte vam aconseguir més de 1.200 voluntaris, una bona xifra.

Quina edat tenen els voluntaris?
És molt diversa perquè tenim gent gran de casals, tenim gent jove d’instituts i tenim gent que simplement s’aproxima al supermercat el dia del Gran Recapte i es queda a col·laborar.

Quin és l’esforç addicional que heu de fer els de les TE?
Cal dir que, fa cosa de sis mesos, podíem llegir a les notícies que les poblacions més pobres de Catalunya estan a les Terres de l’Ebre. Per tant, en aquestes xifres, s’ha de tenir clar que aquí a l’Ebre, tot i que som menys població, hi ha més gent que ho necessita i el sobre esforçés addicional. Nosaltres sempre anem molt lligats en les institucions, tenim ajudes de les institucions de la comunitat europea, de la Diputació, de la Generalitat i els Serveis Socials de les Terres de l’Ebre. Aleshores, per arribar a tota la població que requereix els nostres ajuts hem d’afegir campanyes com la del Tió Solidari, amb la qual es pot aportar llet.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Carles Pellicer, alcalde de Reus: “El model comercial que tenim a Reus és un referent a Catalunya”

Notícia següent

Gemma Molner, presidenta del Tomb de Reus: “Reus respira comerç pels quatre costats”

Notícies relacionades