Dimecres, 12 de juny de 2024
És notícia

Les DO qüestionen que Reserva de la Tierra vengués 10 milions d’ampolles l’any

L'empresa de les Borges del Camp hauria arribat a vendre uns 50 milions d'ampolles falsificades

Els tres presidents de la DOQ Priorat -Sal·lustià Àlvarez-, la DO Montsant -Pilar Just- i la DO Terra Alta -Joan Arrufí-, en la roda de premsa sobre el presumpte frau de Reserva de la Tierra. ACN

La DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta han qüestionat que l’empresa Reserva de la Tierra vengués 10 milions d’ampolles a l’any, ja que representa la meitat de la producció de les tres entitats. Els presidents de les DO afectades han defensat aquest dijous que fan exhaustivament les tasques de control i traçabilitat dels productes i s’han mostrat molt sorpresos per l’abast del frau de la companyia investigada. Els Mossos d’Esquadra han comptabilitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles fraudulentes venudes cada any. Els viticultors desconeixen quin percentatge d’afectació té cada denominació. Davant d’això, han demanat confiança als consumidors perquè asseguren que tots els productes passen els controls de qualitat.

La primera alarma envers el presumpte frau de Reserva de la Tierra va saltar fa quatre anys, el 2017, tal com ha explicat el president de la DOQ Priorat Sal·lustià Àlvarez. Va ser a partir de la trucada d’un particular, que va detectar un vi de la DOQ que es venia a un preu molt inferior a l’habitual en un supermercat. Tres anys més tard, el 2020, les sospites de les tres denominacions afectades es van materialitzar en una denúncia conjunta als Mossos d’Esquadra que s’ha fet efectiva aquest juliol.

A principis d’aquest mes d’octubre, els Mossos d’Esquadra van registrar l’empresa Reserva de la Tierra, on es van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les tres denominacions d’origen. Aquest dijous, la policia catalana ha confirmat que el frau es podria elevar entre 8 i 10 milions de botelles anuals. L’abast ha sorprès els tres presidents de les DO, que han posat en qüestió que l’empresa de les Borges del Camp fos capaç comercialitzar aquest volum d’ampolles, ja que representa la meitat de la producció dels tres organismes.

Segons han indicat els tres presidents de les denominacions, la DO Terra Alta produeix 8 milions d’ampolles de vi anualment, la DO Montsant n’embotella 7 i la DOQ Priorat en produeix 4,5. La suma total entre les tres s’apropa als 20 milions de botelles comercialitzades. “Som 200 viticultors que ho fem bé i una empresa que no. Garantim que la feina dels 200 viticultors és legal i correcta”, ha afirmat el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez.

Àlvarez ha considerat que el suposat frau podria devaluar la feina dels pagesos i del vi, perquè la posada en venda de les ampolles fraudulentes sota un segell fals danya la seva imatge. D’altra banda, des dels consells reguladors desconeixen si els cellers amb què treballen han estat o són socis de Reserva de la Tierra i s’han mostrat molt prudents en aquesta qüestió, a l’espera de l’avanç de la investigació policial.

En aquest sentit, Àlvarez ha emès un missatge de tranquil·litat dirigit al consumidor final del vi d’alguna de les tres denominacions. “No podem permetre que empreses com aquesta segueixin fent accions totalment inconseqüents. Els productes d’aquesta companyia han estat retirats d’alguns llocs i d’altres els acabaran retirant”, ha recalcat Àlvarez.

Una empresa comercialitzadora externa a les denominacions

La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, ha remarcat que Reserva de la Tierra “és una empresa comercialitzadora” que embotella vins de la DO. Segons Just, és complicat fer-ne una traçabilitat si no es té accés a la seva comptabilitat. D’aquesta manera, ha justificat que no tinguessin coneixement de l’abast del suposat frau fins que la policia catalana l’ha investigat i ha revisat les factures de la companyia.

Per la seva banda, la companyia Reserva de la Tierra ha emès un comunicat en què apuntaven que les denominacions d’origen haurien usat els reglaments per “protegir els interessos” d’alguns cellers. D’altra banda, han anunciat que estudiaran accions legals per possibles danys a la seva reputació. En resposta a aquest comunicat, els productors de vins han dit que es tracta d’un delicte “més preocupant” perquè podria involucrar la salut pública.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Santa Caterina i el Trueta estrenen una rehabilitació respiratòria per pacients de covid-19

Notícia següent

La collita de la castanya de Viladrau va amb retard

Notícies relacionades