La 10a edició del Som Cinema, en marxa

Avatar photo
Desena edició Som Cinema. Foto: Cedida

Avui ha començat la desena edició del Som Cinema que se celebra del 22 al 27 d’octubre a Lleida. El Festival de l’Audiovisual Català projectarà 32 produccions en les seccions oficials de llargmetratges i curtmetratges de ficció i documentals. En la seva majoria, es tracta de treballs d’autores i autors joves i emergents que presenten el seu primer treball o, com en el cas de les pel·lícules de ficció, fan el salt a la direcció.

La inauguració de Som Cinema estrenarà a Catalunya el primer film de la directora Belén Funes, ‘La Hija de un Ladrón’, protagonitzada per Greta Fernández, que va rebre el premi a la millor actriu en el darrer Festival de Sant Sebastià. L’obertura de Som Cinema tindrà lloc el dijous, 24 d’octubre, a les 20.30 h, al Teatre de la Llotja (Sala Leandre Cristòfol). En aquesta sessió es lliurarà el III Premi de Comunicació que ha atorgat el festival al periodista cinematogràfic del diari ’Ara’, Toni Vall. Així mateix, es projectarà el curt ‘Condamned’, del borgenc Octavi Espuga -rodat a la Seu Vella i post produït al Magical- que ha recorregut amb èxit diferents festivals nacionals i internacionals de temàtica fantàstica i de terror, entre els quals, Sitges.

Com en el cas de ‘La Hija de un Ladrón’, Som Cinema representarà el primer passi a Catalunya de les pel·lícules ‘La Innocència’ (dir. Lucía Alemany) i ‘Assemblea’ (dir. Àlex Montoya).

En la cloenda del festival, diumenge 27 d’octubre, a les 20 h, a CaixaFòrum, es podrà veure el curtmetratge guanyador del VI Premi Visual Art atorgat per l’Ajuntament de Lleida, ‘Nunca te dejé sola’, de Míriam Noguera, que ha concursat en el darrer Festival de Sitges.

El Festival l’organitza Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’IEI de la Diputació de Lleida i CaixaFòrum. El 22 d’octubre s’iniciaran les projeccions que, a banda de l’acte inaugural a La Llotja, es distribuiran entre CaixaFòrum, al Cafè del Teatre de l’Escorxador i al Rectorat de la UdL. Els jurats de les seccions oficials i de Som Secundària estan integrats per 9 professionals en actiu del món audiovisual, tant joves com d’extensa trajectòria, 7 dels quals són dones.

Primer concurs Som Secundària

El món educatiu de Lleida guanya pes en la programació de Som Cinema, amb la primera edició del certamen Som Secundària, que porta a concurs vuit curtmetratges realitzats per alumnes dels INS Josep Lladonosa i Màrius Torres de Lleida.

Aquesta convocatòria vol donar visibilitat i valorar la creativitat audiovisual dels estudiants de secundària de Lleida. Els treballs presentats a Som Secundària es projectaran en una sessió que tindrà lloc el 22 d’octubre, a les 19 h, a Caixa Fòrum. Tot seguit, a les 20 h, es podran veure 14 curtmetratges elaborats per l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, dirigit per Òscar Sánchez.

Talent de Lleida a Som Cinema

Pel que fa a la presència de creadors de Lleida, la directora Laia Navarra estrena el curt documental ‘267 dies amb 3 pallassos’, una finestra oberta a les entranyes del món del teatre a partir del seguiment realitzat a la companyia de comediants lleidatana La Baldufa.

L’actriu de Linyola Andrea Trepat protagonitza, juntament amb Adriana Ozores, el curtmetratge ‘Fin’, d’Álvaro Company. La directora Alba Salmerón, de Rosselló, firma el curtmetratge documental ‘Tàndem’, sobre un infant invident que comenta partits de futbol. El director cerverí Xavier Marrades és l’autor del curt documental ‘Misericòrdia’, dedicat a Bahia, el cor africà del Brasil, i el borgenc Octavi Espuga és el director del curt de la sessió inaugural, ‘Condamned’.

Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció

Sis de les produccions que es podran veure en la Secció Oficial de pel·lícules de ficció representen el salt a la direcció de llargmetratges per als seus autors i autores: Belén Funes (‘La Hija del Ladrón’), Lucía Alemany (‘La Innocencia’), Àlex Montoya (‘Assemblea’), José Luís Montesinos (‘Cuerdas’) i David Ruíz i Albert València (‘Sant Martí’).

Al seu costat, el director d’’Ara’, Pere Solés, presenta amb aquesta cinta la seva segona pel·lícula.

Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció

Som Cinema projectarà onze curts de ficció. ‘Best Seller’ està dirigit per Max Lemcke i protagonitzat per Malena Alterio. ‘Clandestí’ el firmen JR. Armadàs i Iván Mulero. ‘Deep Down’ és obra de Ignacio Rodó. ‘Fin’ és un curt de Álvaro G. Company, protagonitzat per Adriana Ozores i Andrea Trepat. ‘La mala fe’, de les directores Marina, Elena i Eva Pauné, té com a protagonista a Nerea Barros.

‘La octava dimensión’, de Kike Maillo, compta en el seu repartiment amb Najwa Nimri i Alberto Amman. ‘Suc de síndria’, d’Irene Moray, ha passat amb èxit per molts festivals, entre els quals, la Berlinale, Málaga o Buenos Aires. ‘Tahrib’, de Gerard Vidal, narra una història a l’entorn de les màfies que organitzen travessies il·legals per arribar a Europa.

‘Totes les històries’ està dirigida per Sergi Cameron i rodada en aranès. ‘Tu último dia en la tierra’, de Marc Martíndez Jordán, s’ha pogut veure als festivals d’Atlanta i Richmond, entre altres. ‘Uncolored girl’és una producció d’Escac Films, dirigida per Charlie García Villalba i protagonitzada per Cíntia Ballbé i Júlia Molins.

Secció Oficial de Llargmetratges Documentals

Els sis documentals llargs que projectarà Som Cinema són:

    • ‘Bayo i el Che, Guerrilla i Escacs a Cuba’, de Pedro de Echave Garcia, sobre el paper a la revolució cubana del capità Alberto Bayo.
    • ‘Champán para todos’, de Lola Lapaz, dedicat a la figura de Sergio Algora, una de les figures més carismàtiques de la música independent nacional.
    • ‘Ciutat dels Morts’, de Miguel Eek, sobre el dia a dia dels treballadors d’un cementiri.
    • ‘Enfemme’, dirigit per Alba Barbé, sobre els drets LGTBIQ i la llibertat de gènere.
    • ‘Idrissa. Crònica d’una mort qualsevol’, de Xavier Artigas i Xapo Ortega, tracta sobre la mort d’un jove guineà al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona.
    • Rêve de mousse, dirigit per Elena Molina i amb la participació d’Isaki Lacuesta en el guió,narra la vivència d’uns joves catalans en un vaixell de pesca que porta material humanitari.

Secció Oficial de Curtmetratges Documentals

Vuit treballs entren a concurs en la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals, entre ells, els tres realitzats per cineastes de Lleida: ‘267 dies amb 3 pallassos’, de Laia Navarra; ‘Misericòrdia’, de Xavier Marrades, i ‘Tàndem’, d’Alba Salmerón.

Al seu costat competiran ‘El día de los conectados’, rodat a Cuba per Carles Bosch, premi de públic al Festival de Málaga; ‘En nuestra casa’, d’Ibán Colón, i ‘Entre raíles’, de Delfina Spratt i Àlex Puig, produïts pel Màster del Documental Creatiu de la UAB; ‘Mareas Ocultas’, de Mònica Cambra, produït per la Universitat Pompeu Fabra, i ‘Negre de merda’, de Manel Serrat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El perfum i l’univers de Shakespeare arriba aquest divendres Teatre de la Llotja amb “Rey Lear”

Notícia següent

L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida comptarà amb una nova sala per a intervencions cardíaques

Notícies relacionades