Tot i que Josep Ginesta ha aplaudit el comportament d’algunes empreses que han decidit normalitzar les condicions dels treballadors després de l’aprovació al Parlament d’una modificació de la llei de cooperatives i, fins i tot, inscriure’ls al règim general, el secretari de Treball ha dit que “és cert que part del sector ha decidit no fer-ho”. De fet, Treball ha continuat rebent denúncies des de l’aprovació de la llei i un dels últims casos ha estat el que afecta l’escorxador osonenc Le Porc Gourmet, on es va dur a terme una inspecció aquest dimecres. Ginesta ha dit que han rebut diverses denuncies contra aquesta empresa amb “indicis fonamentats” que podria estar incomplint la llei catalana de cooperatives.
Segons el secretari, les denúncies cada vegada tenen un grau de coneixement més elevat, perquè tant sindicats com plataformes, com Càrnies en Lluita, fan un seguiment més acurat dels casos d’incompliment. Des del passat estiu, Josep Ginesta ha explicat que es fa un seguiment “més intensiu” de la situació “perquè és un problema important que genera molt rebuig social”. Segons dades del Departament, en els darrers tres anys s’han realitzat gairebé 120 inspeccions a empreses de tot Catalunya, principalment de les comarques de Barcelona i Girona. Ginesta ha destacat que el canvi de de la llei va comportar un gran consens dins el Parlament “i ens correspon vetllar perquè es respecti”.
El secretari general de Treball ha assenyalat que caldrà trobar eines que permetin arribar a una situació de balanç entre com millorar les condicions laborals i de precarietat dels treballadors i fer competitives les empreses. Precisament, per Ginesta, la solució passa per una “reflexió profunda de les empreses del sector” sobre com es pot fer sostenible la seva competitivitat a nivell local i internacional i un sistema de treball que garanteixi els drets de les persones. Tot i això, “la competitivitat no pot anar en perjudici dels drets de les persones que hi treballen”, ha afegit.
Els conflictes només es poden acabar amb “diàleg, consens i concertació”
Ginesta ha criticat el paper que va tenir la patronal de la indústria càrnia en la taula de concertació que es va crear per arribar a un acord entre totes les parts. Segons ell, només van presentar-s’hi “a fer veure que feien coses”. Davant d’això, ha dit, la situació es va encallar perquè els sindicats “no volien seguir esclafant la cadira” perquè les empreses s’hi presentaven sense cap proposta. Amb tot, Ginesta creu que els sindicats continuen disposats a negociar “amb flexibilitat” per determinar de quina manera s’arriba a l'”escenari final”. Ginesta ha valorat el fet que els sindicats tinguin present que és molt important la flexibilitat perquè “saben que si no hi ha flexibilitat podria passar que el sector no fos sostenible”.
Un altre dels conflictes que hi ha sobre la taula és que algunes empreses forcen els treballadors a afiliar-se a cooperatives de fora de Catalunya per així evitar complir amb la llei catalana. En el cas de Le Porc Gourmet, l’empresa justifica el fet de treballar amb cooperatives de la resta de l’Estat perquè asseguren que no troben proveïdors catalans. Sobre aquest punt, Ginesta creu que el problema no és que a Catalunya no hi hagi proveïdors, sinó que “no estan disposats a treballar pel preu que l’empresa està disposada a pagar”. “Quan no s’està disposat a pagar el preu mínim de la força del treball hi ha un problema de model de negoci”, ha afegit.
Ginesta ha assenyalat que si es demostra que hi ha una “fugida” de cooperativistes per domiciliar-se en una cooperativa de fora de Catalunya “s’haurà de valorar si jurídicament és un frau o no”. Amb tot, el secretari de Treball s’ha mostrat optimista perquè considera que un sector tan arrelat al territori, amb empreses molt significades, “no es pot permetre un missatge tan negatiu”. “Se’m fa difícil pensar que aquestes empreses no s’acabin asseient a la taula a negociar”, ha reblat.
Una pràctica que s’estén a altres sectors
Josep Ginesta ha admès que des del Departament de Treball veuen amb preocupació que la pràctica de les ‘falses cooperatives’ del sector carni s’està estenen a altres sectors productius del país com l’hostaleria, el turisme o l’economia col·laborativa, amb casos com el d’Uber o Deliveroo. Des del Govern els preocupa que es pugui estendre la idea que el progrés és sinònim de “desregulació o control” perquè, segons Ginesta, “això seria una barrera pel propi progrés”. Per Ginesta, el progrés ha d’anar de la mà del respecte pels drets fonamentals i socials.