Colau reclama “diàleg real i no epistolar”

Avatar photo

L'alcaldessa acusa Rajoy d'haver-lo plantejat com una "rendició" i avisa els dos presidents que en clau econòmica i social no es pot allargar aquesta "incertesa"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que practiquin el “diàleg real i no l’epistolar”. Durant la presentació de la conferència de Xavier Domènec en el marc del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Colau no ha valorat la rèplica de Puigdemont al requeriment de Rajoy però sí que ha carregat contra el popular per haver plantejat el diàleg com una “rendició”. “I això és un error, perquè si tu la primera resposta que demanes a l’interlocutor la situes com una rendició, està clar que aquest diàleg no serà fructífer”, ha argumentat. Ha reclamat als dos dirigents que facin cas al clam majoritari de diàleg i que acabin amb aquesta situació “d’incertesa”. “En clau econòmica i social no ens podem permetre allargar aquest període”, ha dit.
Colau no ha desaprofitat l’oportunitat per valorar l’actualitat política recent. L’alcaldessa tenia l’encàrrec de presentar una conferència de Xavier Domènech, però ha volgut fer referència a la resposta de Puigdemont d’aquest mateix matí al requeriment de Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d’obrir una via de diàleg que sigui real, “que reconegui l’altre abans de començar, que el respecti i que plantegi la possibilitat de cedir posicions”.

Al seu parer, el que han de fer els dirigents és “plantejar polítiques de grans majories”, i aquestes passen ara mateix per dialogar. “Si hi ha un mandat ciutadà és que hi hagi diàleg, diàleg real, no epistolar. Necessitem governants que s’asseguin, no que s’escriguin requeriments i respostes”, ha argumentat.

Al seu parer, el que fa Puigdemont en la seva resposta és reproduir més o menys el que ja va exposar la setmana passada al Parlament, però ha aprofitat per carregar contra Rajoy per “plantejar el diàleg en termes de rendició”.

Principi de realitat i flexibilitat

Feta aquesta apel·lació al diàleg, Colau ha reclamat als dos presidents que s’asseguin a negociar sempre partint d’un principi de realitat, perquè “el pitjor que li pot passar a una societat és tenir governants presoners de les seves promeses, de les pressions que reben o d’alguns compromisos que tenen”. Tot i considerar lloable que vulguin complir amb les seves promeses, ha insistit que “si les coses canvien, es poden també adequar les respostes”.

L’alcaldessa ha advertit també de les conseqüències a nivell econòmic i social que està generant aquesta situació, i ha instat Puigdemont i Rajoy a posar fi a aquest “període d’incertesa, que és dolent per a tothom”.

Al marge de presentar Domènech, Colau ha defensat el projecte dels comuns. Al seu parer, la defensa del referèndum acordat que ha fet la seva formació des del principi era l’encertada, tot i que alguns diguessin que era “impossible, ingenu o una pantalla passada”. “I els fets ens estan donant la raó”, ha assenyalat.

Un cop més, ha carregat contra “l’immobilisme del PP”, que només ha actuat per judicialitzzar un conflicte polític. Referint-se a les declaracions davant l’Audiència Nacional dels presidents d’ANC i Òmnium Cultural i del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha constatat que portar als tribunals el procés “lluny de solucionar el problema complica la situació”.

Ara bé, també ha opinat que s’ha demostrat que la via unilateral “tampoc era eficaç, que no serveix perquè el conjunt del país se senti representat i pogués fer passos endavant”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Canyelles dona cinc bicicletes als infants d’una petita aldea de Kenia perquè puguin anar a l’escola

Notícia següent

Martín Grondona: “Rebelión en Podem Catalunya”

Notícies relacionades