Dijous, 20 de juny de 2024
És notícia

El Castell de Canyelles, protagonista al Què Fem? de La Vanguardia

Avatar photo

Dedica la secció mensual ‘Els nostres Castells’, d’aquest desembre, a la fortificació canyellenca

Imatge del castell de Canyelles. Foto: Aj. Canyelles

El Castell de Canyelles ha estat protagonista d’un reportatge especial publicat per la secció Què fem? de La Vanguardia, el passat 1 de desembre. Cada primer divendres de mes, aquest periòdic i la Fundació Castells Culturals de Catalunya, dedica un espai a un castell de Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer els més atractius. La secció anomenada Els nostres castells,  va a càrrec de Ramon Orpinell, director de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, i es proposa donar a conèixer la història d’aquestes fortificacions, els personatges que les van habitar, les guerres de què van ser testimonis o les activitats que s’hi celebren. També s’inclou informació pràctica sobre el municipi que poden ajudar a configurar una visita o una estada al municipi.

El castell escollit aquest mes de desembre ha estat el de Canyelles. Sota el títol de La clau de Pas, Ramon Orpinell explica en el seu article l’origen del castell canyellenc i la importància que ha tingut al llarg de la història per a la defensa del territori. Recorda que el Garraf era terra de marca, de frontera entre l’Islam i el territori cristià, i calia una posició estratègica que protegís de les incursions sarraïnes, el pas des del Garraf fins a Olèrdola. Per això es va construir el Castell de Canyelles, la clau de pas. El qualifica com a element molt important per a la defensa d’Olèrdola, entre els seglex XIII i XIV; i també de Vilafranca, que en aquell moment era la segona ciutat de Catalunya, després de Barcelona. De la seva arquitectura, destaca la torre rodona i els murs emmerletats de la part posterior del conjunt.

A banda de diversos apunts històrics sobre el castell canyellenc, que és de propietat privada, sobre la seva importància com a edifici defensor i sobre alguns personatges notables de la història que provenen de Canyelles, el reportatge també recull informació sobre el municipi i sobre les activitats que s’hi fan. Quan aneu a Canyelles, no us perdeu una passejada per aquest poble pintoresc, i entranyable que s’estén a redós del castell i l’església, recull l’article. Destaca, en aquest sentit, el seu nucli antic, algunes masies com Can Sàbat o Can Faló i també convida a gaudir de les activitats lúdiques i cultural que es fan aquest mes de desembre al municipi, especialment del pessebre vivent, que té lloc aquest dissabte i diumenge 16 i 17 de desembre, precisament a l’entorn del castell. De Canyelles, Orpinell també destaca la seva oferta gastronòmica i les diferents rutes de natura senyalitzades que hi ha al seu terme, entre les quals la Ruta dels Tres Puigs. Tot plegat, una guia completa per poder gaudir d’una escapada turística a Canyelles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Canyelles perd Tonet Hill, un referent i un mestre de la cultura i la tradició del poble

Notícia següent

Un estudi de la UdL i el CTFC revela que la producció de bolets no es veurà perjudicada per el canvi climàtic

Notícies relacionades