Dimecres, 26 de juny de 2024
És notícia

Riba promet que ERC portarà “el dret a l’autodeterminació” a Europa

Avatar photo
Riba ha reivindicat la coalició Ara Repúbliques com “la papereta de les esquerres i els pobles lliures”

La candidata d’ERC a les eleccions europees del 9 de juny, Diana Riba, ha promès que ERC farà “un pas més” després de l’amnistia i portant “el dret a l’autodeterminació” a Europa. “Som el dret a decidir”, ha dit en l’últim acte de campanya a Sant Cugat, acompanyada del seu marit i candidat a presidir la Comissió Europea de l’Aliança Lliure Europea (ALE), el republicà Raül Romeva, i la presidenta de l’ALE, Lorena López de Lacalle.

Riba ha reivindicat la coalició Ara Repúbliques com “la papereta de les esquerres i els pobles lliures”. Per la seva banda, Romeva ha avisat que “Europa no pot viure d’esquena a les regions sense estat” ni a les “llengües minoritzades” i també ha demanat el vot per Ara Repúbliques en els comicis europeus.

“Sense estat propi no comptem a Europa, perquè és una Europa d’estats”, ha lamentat López de Lacalle, que igualemtn reclama més “poders” per a les regions de la Unió Europea. Així, la dirigent basca ha reivindicat l’ALE com “l’únic” partit europeu que té com a “màxima prioritat la construcció nacional” dels pobles sense estat “lligada a la construcció social”.

Esquerra Republicana ha tancat la campanya electoral per les eleccions europees al Celler Modernista de Sant Cugat del Vallès, la ciutat de Riba. Tot i que aquesta vegada no ha intervingut, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assistit al míting, molt centrat en l’aliança europea ALE. També dirigents destacats del partit com Laura Vilagrà, Esther Capella o Marta Vilalta. El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha participat, si bé va parlar a l’acte central de Barcelona el dimecres.

 

Candidatura de Romeva

Romeva fa tàndem en la candidatura per ser l’Spitzenkandidat amb Maylis Rosberg, de la minoria danesa d’Alemanya. Ara bé, Romeva està inhabilitat per la condemna de l’1-O i no pot concórrer a les eleccions. “L’aplicació de l’amnistia pot durar, però no ens desfà de la nostra convicció que la feina era necessària (…). Voteu massivament i que em proposin per ser candidat a veure què fan… hem vingut a jugar!”, ha dit l’exconselller.

L’Spitzenkandidat és el terme alemany que designa el procediment pel qual els partits polítics europeus presenten un aspirant a presidir la Comissió Europea. Tot i això, els tractats europeus no recullen cap obligació formal perquè el candidat de la família política que guanya les eleccions europees acabi presidint l’executiu comunitari. Així, malgrat que cada partit europeu presenta el seu candidat, es considera un gest simbòlic, ja que el nom final al càrrec sempre ha de ser avalat pels estats membres, els quals, després de negociar, proposen un candidat que s’ha de sotmetre a votació al Parlament Europeu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Asens sobre el vot dels progressistes: “Si anem a votar frenarem a la dreta i la ultradreta”

Notícia següent

Cambrils es promociona a la prova ciclista asturiana “Desafío Lagos de Covadonga”

Notícies relacionades