Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

El PP rebutja l’ús del català a les institucions de l’estat

Avatar photo
La majoria absoluta del PP tomba la iniciativa d’ERC per igualar la cambra alta i el Congrés
senat

El Senat ha descartat aquest matí de dimecres, la iniciativa d’ERC per reformar el reglament de la cambra i permetre que es pugui debatre en català. Des de fa un any, es poden utilitzar les llengües cooficials al Congrés, però no al Senat, on el PP té majoria absoluta i n’ostenta la presidència.

En la defensa de la iniciativa, la senadora republicana Sara Bailac ha començat el seu discurs intervenint en català, però el president Pedro Rollán l’ha interromput i ha hagut de seguir en castellà. “Exigim que es respectin els nostres drets lingüístics, volem exercir l’activitat parlamentària plenament en el nostre idioma, és el nostre dret”, ha argumentat. Segons Bailac, negar espais al català, el gallec, l’euskera o l’aranès a les institucions mostra fòbia a la diversitat de l’Estat.

La proposta, descartada del PP amb 149 vots en contra i 108 a favor, demanava fer un esforç per poder parlar en català a totes les comissions, les sessions de control al govern i als debats de lleis.

Des d’Esquerra han recordat que el “pas de gegant” que va suposar el permís per parlar en català al Congrés va ser possible gràcies a la pressió exercida per les formacions sobiranistes. “No serveixen excuses tècniques ni econòmiques, el Senat està més que preparat per parlar en català sempre“, ha insistit la senadora.

Per part de Junts, el senador Eduard Pujol ha afegit que els partits catalans no demanen “caritat lingüística” sinó el respecte dels drets dels ciutadans. “Demanem normalitat aquí i a Europa. Un estat que prohibeix alguna de les seves llengües no és un estat plenament democràtic”, ha resumit.

Al torn de rèplica, el senador popular Alfonso Serrano ha dit que els territoris que tenen dues llengües són “afortunats” i l’han de cuidar, però ha lamentat la voluntat insaciable dels “regionalistes i nacionalistes”. Finalment, ha denunciat que es vulgui reduir l’espai “comú” que suposa la llengua castellana per tal de debilitar la identitat espanyola.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El JESA torna amb novetats a Manresa per promoure l’activitat física dels adolescents

Notícia següent
Silvia Paneque

El Govern crea un comitè d’experts per reformar el sistema de salut de Catalunya

Notícies relacionades