La candidatura de Nova Esquerra Nacional proposa l’exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs per a la presidència d’ERC. També aposta per l’exdiputada Alba Camps com a secretària general; la portaveu al Congrés, Teresa Jordà, com a vicepresidenta de Cohesió Interna; i la vicepresidenta de la Mesa, Raquel Sans, com a vicepresidenta d’Afers Institucionals i portaveu del partit.
De la secretaria general en penjarien 4 secretaries adjuntes: coordinació interna, municipalisme, estratègia política i comunicació. La candidatura vol reestructurar l’organigrama de l’executiva, amb una coralitat i feminització dels lideratges, i fomentar el treball en equips.
Godàs és el canviat de Nova Esquerra Nacional per presidir ERC. El sociòleg i exalcalde de Vilassar de Dalt serà el gran rival d’Oriol Junqueras per liderar el partit després del congrés del 30 de novembre. Va ser director general d’Acció Cívica i Comunitària durant 2 anys, i va defensar el ‘sí’ a investir Salvador Illa. A Nova Esquerra, però, també hi formen part militants que van optar pel ‘no’ a l’acord entre ERC i el PSC.
Godàs, Camps, Sans i Jordà han comparegut aquest dijous al parc de la Colònia Castells per explicar la proposta d’executiva de la candidatura. Si Nova Esquerra guanya, el president de la formació serà Godàs, i l’acompanyarà a la secretaria general Camps, exdiputada al Parlament, secretària de la direcció d’ERC i membre de l’executiva regional de la Catalunya Central. Camps substituiria, doncs, Marta Rovira al càrrec.
De la secretaria general també en penjarien les secretaries adjuntes de Coordinació Interna; Municipalisme, Estratègia política, i de Comunicació. Pel que fa a les vicepresidències, Sans ocuparia la cartera d’Afers Institucionals i la tasca de portaveu, i Jordà la de Cohesió Interna. Totes dues dependrien de la presidència.
Un “líder natural”
Durant la roda de premsa, Sans ha explicat com s’ha decidit que Godàs opti a la presidència d’ERC: un primer grup constata que al partit li cal una “renovació”, i a partir d’aquí es parla del projecte i de què es vol fer. Després Nova Esquerra va definir els càrrecs, i en acabat van pensar els noms, un cop conclòs el procés de debat amb la militància arreu del país.
“El del Xavier ha estat un lideratge que ha sorgit de manera natural”, ha afirmat Sans. Godàs, que no ha estat a l’inici de les reunions del projecte de Nova Esquerra —sinó més aviat al final—, no es defineix ni com a ‘junquerista’ ni ‘rovirista’. De fet, assegura que ha parlat ben poques vegades amb cadascun d’ells dos, que van agafar les regnes del partit el 2012. En aquesta línia, ha demanat superar els “-ismes” del partit.
“No podem agradar a tothom”
Godàs ha reivindicat les sigles d’ERC, i ha asseverat que el partit “no pot agradar a tothom” i que, de fet, “no vol agradar a tothom”. El candidat de Nova Esquerra a presidir la formació republicana ha reiterat que el partit no ha de demanar permís ni al centredreta català, “per molt independentista que sigui”, ni tampoc a l’esquerra “sucursalista” espanyola, per molt que ara tingui espais de poder “importants”: “Ni als uns ni als altres”.
L’exalcalde de Vilassar de Mar ha reiterat que ERC ha de ser el “pal de paller” de l’esquerra catalana del país, i que veu el partit com una eina “imprescindible” per lluitar per la independència de Catalunya. “En alguna ocasió concertarem acords amb alguns, i en alguna altra ocasió amb altres. Però aquest és el nostre espai i no demanem permís. Era hora ja de tornar a l’Esquerra de sempre”, ha conclòs Godàs.
Cap de llista
El candidat de Nova Esquerra ha insistit en la idea que el president d’ERC no pugui ser el cap de llista a unes eleccions al Parlament, tal com va avançar l’ACN el cap de setmana. Godàs ha defensat que el líder d’ERC s’ha de centrar en el partit.
Preguntat per si, en aquest sentit —i si Nova Esquerra guanya el congrés del 30 de novembre— Junqueras podria ser el cap de llista, Godàs ha recordat que qualsevol militant té dret a presentar-se a unes primàries per ser el candidat. Encara sobre Junqueras, Godàs ha remarcat que és un militant “molt significat” d’ERC, i que caldrà “respectar” la decisió que pugui prendre.
El projecte de Nova Esquerra encara ha de concretar el mecanisme que proposa per escollir la figura de la persona cap de llista a unes eleccions al Parlament.
Des de Nova Esquerra tampoc han entrat a valorar possibles acords amb la resta de candidatures que volen optar a liderar el partit (‘Foc nou’ i ‘Recuperem ERC’). Han destacat, això sí, que el fet que hi hagi fins a 4 candidatures és una “mostra” de com de “viu” està el partit: “És positiu que hi hagi aquesta voluntat per liderar-lo”.