Diumenge, 30 de juny de 2024
És notícia

Qui són els eurodiputats catalans que marxaran a Brussel·les?

Avatar photo

Les eleccions europees a Espanya van deixar com a guanyador al PP, liderat per la catalana Dolors Montserrat. Ben a prop van quedar els socialistes, que van aguantar el cop, i la gran sorpresa de la nit va ser l’entrada amb força de Se Acabó la Fiesta. Entre els 61 eurodiputats espanyols que aniran al Parlament Europeu, n’hi ha vuit que són catalans. Les candidatures amb més escons catalans són el PSOE i VOX, aportant-ne dos cadascú.

Dolors Montserrat (PP)

Dolors Montserrat (Sant Sadurní d’Anoia, 1973) repeteix com a eurodiputada dins del grup del Partit Popular Europeu. En els anteriors cinc anys ha sigut una de les portaveus del grup de centredreta i la victòria la reforça dins de l’Eurocambra. Abans de fer el seu salt a Europa, va ser regidora de Sant Sadruní d’Anoia entre 2003 i 2015 i, en paral·lel, va ser també diputada al Congrés del 2008 al 2018. Montserrat, figura de confiança de Feijóo a Catalunya, va ser ministra de Sanitat dins del segon govern de Mariano Rajoy, que va caure per la moció de censura.

Javi López (PSC)

Els socialistes catalans van assolir un excel·lent resultat a Catalunya sota el lideatge de Javi López (Barcelona, 1985). El seu lligam amb el PSC ve des de les seves joventuts, quan es va unir a la Joventut Socialista de Catalunya (JSC). Allí va ser Primer Secretari i, tot i que va participar en política municipal, es va especialitzar en l’àmbit europeu. El 2014 va entrar a l’Eurocambra i s’ha convertit en un dels referents espanyols dels socialdemòcrates.

Laura Ballarín (PSC)

L’altra eurodiputada dels socialistes catalans és Laura Ballarín (Barcelona, 1984), que va entrar al Parlament Europeu el 2023. Abans, però, ja havia treballat dins de la Unió Europea, ja que va ser la Cap de Gabinet de la Presidenta del Grup de Socialistes i Demòcrates, Iratxe García. Dins del PSC és la secretària de Política Europea i Internacional.

Toni Comín (Junts)

Tot i el recés electoral dels independentistes, Junts manté la seva posició com a primer partit del camp sobiranista. Aquest cop el candidat ha sigut Toni Comín (Barcelona, 1971), que ha mantingut un dels tres eurodiputats que tenien. Junts és l’únic partit que no s’ha presentat amb aliances amb altres partits espanyols. Comín va ser diputat del PSC entre 2004 i 2010, però amb l’arribada del procés va fer el salt a l’òrbita d’Esquerra. En el govern de Puigdemont, va ser conseller de Salut i després va marxar amb ell a Bèlgica per evitar ser empresonat. Durant la seva època fora de Catalunya ha passat a formar part de Junts i va ser elegit eurodiputat el 2019. Com ja va passar aleshores, pot ser que no s’integri a cap grup europeu.

Diana Riba (ERC)

La coalició d’Ara Repúbliques manté els seus eurodiputats i només una d’ells serà català. Diana Riba (Barcelona, 1975) repeteix el seu escó, aconseguit el 2019 i tornarà a formar part del grup Verds/Aliança Lliure Europea. En aquests cinc anys ha format part de les Comissions de Cultura i Educació, de llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors. Tot i que començarà la legislatura, quan hagin passat dos anys i mig cedirà el seu escó al número 2 d’ERC, Tomàs Molina.

Jaume Asens (Comuns)

Els Comuns van ser un dels grans perdedors de la nit, sent superats per Podem a Catalunya i a Barcelona. De poc va servir la presència de Jaume Asens a les llistes de Sumar, que tot i la desfeta pren l’escó. Asens (Barcelona, 1972) va fer el salt a la política el 2015 amb la victòria de Barcelona en Comú a les municipals. Després va liderar les candidatures d’En Comú Podem al Congrés, on va ser portaveu del grup confederal. Lligat a la lluita pels drets humans, aquesta és la seva primera experiència europea. De fet, encara no se sap en quin grup s’integraran els comuns. Tot apunta que podrien ser els Verds, però sobre la taula està també la integració a l’Esquerra Unitària.

Jorge Buxadé (VOX)

El feixista Jorge Buxadé (Barcelona, 1975) continuarà al Parlament Europeu. Tant el 2019 com aquest 2024 ha sigut el cap de llista nacional de VOX i s’ha integrat al grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), on es troba el partit de Meloni. Abans d’entrar a VOX, havia anat a les llistes de Falange Española de las Jons i va ser assessor de Montserrat Nebrera (PP).

Juan Carlos Girauta (VOX)

Juan Carlos Girauta (Barcelona, 1961) completa la seva mutació. Després de formar part del PSC i el PP, es va integrar a Ciutadans. Amb els taronges va ser diputat al Congrés i un dels homes de confiança d’Albert Rivera. A més, també va estar al Parlament Europeu entre 2014 i 2016. Ara serà representant de VOX, el quart partit en què milita.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Gamarra PP

Gamarra (PP) diu que Espanya està “molt a prop del canvi”: “El temps de Sánchez s’ha acabat”

Notícia següent
vilafranca eleccions

El PSC guanya les Eleccions al Parlament Europeu a Vilafranca

Notícies relacionades