Enquesta Catalunya: El PSC supera els 40 diputats i Puigdemont lidera els independentistes

Avatar photo
L’enquesta d’Ipsos deixa l’independentisme sense majoria i obliga al PSC a pactar amb Comuns i ERC

Les eleccions catalanes del 12M pot ser un abans i un després pel panorama polític català. Després d’anys amb una majoria independentista sòlida, diverses enquestes apunten que aquest bloc parlamentari podria desfer-se en els pròxims comicis. L’últim sondeig que assenyala aquesta opció és el d’Ipsos d’aquest mateix diumenge.

L’enquesta pronostica que el PSC seria el gran guanyador de les eleccions catalanes. Amb Salvador Illa al capdavant, els socialistes superarien la quarantena d’escons i escalarien fins als 41 representants. Uns resultats que serien els tercers millors de la història del partit, per darrere dels 50 i 42 de Pasqual Maragall el 1999 i 2003.

Segons el sondeig d’Ipsos, publicat a La Vanguardia, el principal rival electoral d’Illa seria Puigdemont. Junts tornaria a recuperar el lideratge del bloc independentista i li trauria tres escons d’avantatge a Aragonès. Totes dues formacions patirien un retrocés electoral, però el dels republicans seria més pronunciat. Junts obtindria 29 escons, mentre que Esquerra cauria fins a les 26 cadires.

L’independentisme no suma

Actualment, els 33 diputats d’ERC, els 32 de Junts i els 9 de la CUP li donen a l’independentisme una còmoda majoria parlamentària. Segons aquest sondeig, les eleccions catalanes del 12M esmicolarien aquesta majoria, quedant lluny dels preuats 68 diputats. Als mals resultats de juntaires i republicans, s’hi sumarien els 7 diputats que recolliria la CUP. En total, els independentistes sumarien 62 escons, fent impossible el retorn de Puigdemont.

El PSC, abocat a un tripartit

Els socialistes podrien explorar diverses aliances per intentar tornar a la presidència de la Generalitat. La coalició amb Esquerra es quedaria a només un diputat de la majoria absoluta i necessitaria el vot a favor o l’abstenció dels comuns. La candidatura de Jéssica Albiach aconseguiria un diputat més que els actuals i comptaria amb 9 representants. Un hipotètic tripartit gaudiria de 75 vots dels 135 del Parlament.

Un possible govern PSC-Comuns amb 50 diputats tampoc en tindria prou amb l’abstenció d’ERC i necessitaria que els republicans diguessin sí a aquest executiu. Sigui dins o fora del govern, els socialistes haurien d’aliar-se tant amb ERC com amb els Comuns.

El pacte de l’Ajuntament de Barcelona, on PP i Comuns van votar a favor de Jaume Collboni, tampoc tindria majoria. Els populars passarien de 3 a 15 diputats, però no serien suficients per explorar aquesta via. VOX, que en teoria queda fora de qualsevol pacte, es deixaria tres representants pel camí i es quedaria amb 8 escons.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pescadors de Tarragona lamenten el “greuge comparatiu” amb Castelló

Notícia següent

ACCIDENT | Mor un conductor al sortir disparat del cotxe

Notícies relacionades