El 9 de juny els catalans tornarem a acudir a les urnes, aquesta vegada per votar a les eleccions europees. Espanya escollirà 61 eurodiputats dels 720 de l’Eurocambra, que podria virar cap a la dreta en aquests comicis. Aquí, el PP partia com a favorit per repetir la victòria de les generals, però en els últims dies el PSOE ha retallat distàncies fins a estar en empat tècnic en algunes enquestes.
Les tendències, però, encara poden canviar en els dies que queden. De fet, és cada vegada més habitual que els electors decideixin el seu vot a l’últim moment i inclús al mateix col·legi electoral. A més, la fidelitat de vot és cada vegada menor, amb canvis pronunciats entre conteses electorals.
A aquestes particularitats se li suma que les europees són les grans desconegudes del nostre sistema democràtic. La gent no acaba d’entendre ni què vota ni com funciona realment la Unió Europea. Això es deu també al poc discurs europeu dels partits durant la campanya, més centrat en el relat nacional que en el continental. Per això, LA CIUTAT ha elaborat una guia per entendre els aspectes essencials d’aquestes eleccions.
Fer match amb un partit
Les eleccions europees funcionen amb circumscripció única. És a dir, que els 61 eurodiputats es reparteixen de manera proporcional entre els vots de tots els espanyols, en lloc de dividir-los per províncies. Això provoca la proliferació de coalicions i de partits de tota mena. Els comicis tindran fins a 34 candidatures, fent difícil escollir entre ells.

Per poder tenir pistes i informació sobre qui votar, un grup de joves ha creat una aplicació per ajudar els indecisos, Palumba. La proposta es ven com un test que en cinc minuts t’ajuda a decidir les prioritats. Les respostes que dones permet esclarir quines són les teves prioritats i relacionar-les amb els grups polítics al Parlament Europeu, amb qui pots fer match. A més, et situa en un diagrama de dos eixos (esquerra-dreta i prointegració-antiintegració de la UE) i t’ofereix quin percentatge de similitud tens amb cada grup.

L’app no t’informa sempre sobre quin partit s’assembla més a tu, ja que hi ha grups polítics a l’Eurocambra que integren més d’un partit espanyol. Actualment, els grups són els següents:
- EPP: centredreta on està integrat el PP.
- S&D: centreesquerra on es troba el PSOE.
- Renew Europe: centre liberal amb Ciutadans i el PNV.
- Verds/Aliança Lliure Europea: verds i partits progressistes de petites nacions europees. Aquí hi ha partits com ERC, el BNG, Compromís (Sumar) i també podria estar-hi els Comuns (Sumar).
- The Left: esquerra on s’integra IU (Sumar), Podemos, la candidata de Sumar i EH Bildu.
- ECR: dreta radical proOTAN amb VOX i Meloni com a referents.
- ID: dreta radical proPutin sense partits a Espanya i liderat per Le Pen.