Un científic que treballa en una base sud-africana a l’Antàrtida ha enviat un missatge desesperat a la premsa del seu país sol·licitant ajuda urgent després d’una greu situació de conflicte intern. En el seu correu, i tal com ha informat RAC 1, el científic explica que un dels membres de l’expedició ha començat a mostrar el seu comportament erràtic, amenaçant fins i tot amb matar a altres membres del grup. El conflictiu científic també és acusat d’agressió sexual, una situació que ha posat en perill la seguretat de tot el personal present a la base.
El grup es troba en una situació crítica, ja que l’expedició té encara deu mesos més de permanència en aquest ambient extrem, en una zona aïllada de l’Antàrtida, a centenars de quilòmetres de la base de suport, el que fa impossible una evacuació immediata, tal com ha informat el mateix mitjà. Les temperatures extremes i la “remotesa” del lloc compliquen encara més la situació, ja que qualsevol tipus de rescat és gairebé impossible fins a més endavant.
Davant d’aquesta notícia, el programa “Versió RAC1“, del mitjà anteriorment mencionat, dirigit per Toni Clapés, ha contactat amb Joan Riba, cap de la base espanyola Juan Carlos I a l’Antàrtida, per conèixer com es gestionen aquestes situacions de crisi en un entorn tan aïllat.
La base espanyola Juan Carlos I es troba situada prop de la península Antàrtica, la qual cosa facilita les comunicacions amb Espanya i fa possible una evacuació ràpida en cas de necessitat. En canvi, la base sud-africana Sanae 4, on actualment hi ha el conflicte, es troba molt més allunyada i és d’accés molt més complicat, la qual cosa fa que qualsevol incident sigui molt més difícil de resoldre de manera immediata. Segons Joan Riba, una altra gran diferència entre les dues bases és la durada de les campanyes. Mentre que les missions espanyoles tenen una durada de tres a quatre mesos, la base Sanae 4 està oberta tot l’any, amb estades de fins a 16 mesos.