La Comissió Europea ha assegurat que prendrà “mesures” per prevenir apagades generals com la que es va produir aquest dilluns a Espanya i Portugal. “És necessari que aprenguem d’aquestes lliçons, per tant, intentarem prevenir aquestes situacions en el futur“, ha assenyalat la portaveu de l’executiu comunitari, Eva Hrncirova, en una roda de premsa aquest dimarts, sense detallar les accions que Brussel·les té intenció de posar en marxa. En aquest sentit, la Comissió Europea s’ha limitat a apuntar que continua en contacte amb les autoritats espanyoles i portugueses per esbrinar la causa de l’incident. No obstant això, la CE ha dit que cal reforçar les interconnexions a la Unió Europea per reforçar la seguretat del subministrament energètic.
“Un sistema més integrat i interconnectat és una cosa que val reforçar per a la seguretat energètica i la cadena de subministrament“, han insistit els portaveus de la Comissió Europea, els quals també han destacat que aquest principi aplica a tots els estats membres, “independentment del que va passar ahir a la península Ibèrica”.
Al mateix temps, la Comissió Europea ha remarcat que els treballs se centren ara mateix a restaurar el flux d’energia i estabilitzar la situació, just quan han passat 24 hores des que es va produir l’apagada generalitzada.
Estratègia de preparació
Preguntats sobre la preparació dels països davant la incidència d’aquest dilluns, la Comissió Europea ha estès la mà al conjunt dels estats membres per ajudar-los a dissenyar les seves estratègies de prevenció davant eventuals crisis. “Estem aquí per adaptar-les [les estratègies de preparació] a les necessitats de cada país“, han manifestat des de l’executiu comunitari.
Encara sobre aquesta qüestió, la Comissió Europea també ha estat preguntada pel famós ‘kit’ de supervivència que va presentar fa uns mesos, el qual incloïa una sèrie de recomanacions per a la ciutadania per fer front a les primeres 72 hores d’una crisi com la d’una apagada general. “L’estratègia de preparació no va de mitigar els problemes, sinó de canviar la mentalitat de la ciutadania, que la gent estigui preparada“, ha assenyalat la portaveu de la Comissió.
Si bé Hrncirova ha recordat que elements com el ‘kit’ de supervivència no són una obligació, ha subratllat la importància que la ciutadania estigui preparada per a qualsevol imprevist. “Les primeres 72 hores són les més importants, ho hem vist en aquest cas“, ha resumit.