Dimarts, 29 d'abril de 2025
És notícia

Una adolescent es mata després de mesos veient suïcidis a les xarxes

Avatar photo

La seva mort ha despertat el debat sobre si les xarxes socials són perilloses per als més joves

Les xarxes socials han tornat al centre de la polèmica pel paper que poden arribar a tenir en la vida de les persones, especialment els grups més vulnerables, com els adolescents.

Aquest mes s’ha celebrat un judici per determinar el paper d’Instagram i Pinterest, dues de les xarxes més populars entre els joves, en el suïcidi d’una jove de 14 anys.

La Molly Russell va ser trobada morta a la seva habitació el novembre del 2017 a Harrow, al nord-est de Londres, Regne Unit.

Els seus pares no entenien què havia portat la Molly a prendre’s la vida, ja que no havien vist comportaments estranys en ella, més enllà de tancar-se a la seva habitació. Van pensar que era un comportament típic d’adolescents i no li van donar importància.

Després de la seva mort, però, el seu pare Ian Russell, va inspeccionar el correu de la Molly per veure si hi havia alguna cosa que denotés que la jove ho estava passant malament.

 

Feia mesos que seguia continguts sobre depressió i suïcidis

Va ser llavors quan va trobar un mail de Pinterest que deia “Pins de depressió que et poden agradar”. És a dir, la xarxa social li estava recomanant contingut sobre depressió, contingut estrictament prohibit als menors d’edat.

Davant això, el pare va seguir investigant i va veure que la seva filla feia sis mesos que donava “m’agrada” i reaccionava a publicacions sobre el suïcidi a Instagram.

En total, va trobar més de 2.000 publicacions d’aquest estil. De nou, un contingut prohibit a la xarxa social que forma part del conglomerat de Facebook, Meta.

Ara, cinc anys després, les dues xarxes socials han participat en el procés judicial pel suïcidi d’un usuari, el primer cop que passa.

Això sí, no estan acusades de res. Només han participat en sessions forenses, però això ha obert el debat sobre el paper que poden arribar a tenir les xarxes socials en aquests assumptes.

El debat sobre les xarxes, sobre la taula

Andrew Walker, advocat i metge forense, va explicar que la Molly “va morir a causa de lesions provocades per ella mateixa mentre patia depressió i sofria els efectes negatius dels continguts d’Internet”.

El paper de les xarxes ja va quedar establert ara fa un any, quan una empleada de Meta va filtrar documents molt perjudicials per a la matriu de Facebook.

Segons va exposar, els executius d’Instagram oferien continguts tòxics sabent que ho eren perquè són continguts que es monetitzen millor i que generen més addicció en els joves.

Un estudi va revelar, a més, que el 13% de les noies britàniques que havien pensat a suïcidar-se ho van fer per continguts que havien vist a Instagram.

Als Estats Units també hi ha hagut casos similars que han portat a molts pares a denunciar que els continguts de les xarxes socials són perillosos per als joves.

Aquest any ja s’han enregistrat 70 denúncies contra Meta, Snap, Google o la matriu de TikTok per aquest precís motiu. En aquest cas s’inclouen també adolescents que pateixen problemes com insomni, addicció a les xarxes, ansietat i depressió.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Troben un ‘minibosc’ de marihuana en una casa al Vallès

Notícia següent

13 menors desmaiats en una festa perquè el propietari volia fer més diners

Notícies relacionades