Els gelats són un dels productes més característics i consumits a l’estiu. En especial, les poblacions costaneres troben en aquests un autèntic motor econòmic, ja que un dels passeigs marítims s’omplen de gelateries. Tot i això, aquest estiu s’espera que es produeixi una pujada generalitzada dels preus, el que hauria posat sobre avís als restauradors.
Tal com ha informat La Vanguardia, l’oli de coco és essencial perquè els gelats tinguin la forma i l’aspecte que els caracteritza. Tot i això, el preu d’aquest element s’ha duplicat els últims mesos per una baixada en la producció de cocos, el que s’estima que incrementarà el preu dels gelats.
La falta de precipitacions al sud-est asiàtic ha provocat una collita molt escassa
Els canvis en les precipitacions al sud-est asiàtic va provocar una collita molt escassa amb un posterior augment dels preus generalitzat. Filipines és la major productora mundial de cocos amb gairebé la meitat del total mundial i han decidit destinar aquest producte per sectors més rendibles com els biocombustibles. L’oli de coco no només s’utilitza per als gelats, sinó que també és essencial per la producció de xocolata o cosmètica.
El preu de l’oli de coco ha arribat a màxims històrics i actualment una tona pot superar els 2.700 dòlars. Per aquest motiu, quan falten poques setmanes per l’inici oficial de l’estiu, està gairebé assegurat que el preu dels gelats pujarà, afectant considerablement els municipis costaners catalans on aquest producte s’ha convertit en un motor econòmic.