Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Maria Pilar Cases: “En algun moment haurem de parar de donar llicències a pisos turístics”

Esquerra Republicana manté la confiança en Maria Pilar Cases per mantenir la vara d’alcaldessa a Tremp. Després d’un mandat complicat per la pandèmia, sobretot respecte a la residència Fiella, Cases es mostra satisfeta d’haver pogut tirar endavant gairebé tot el que portaven al programa del 2019 i assegura que un dels projectes que ha quedat pendent i que caldrà fer aquest nou mandat és el de la piscina climatitzada. La republicana aposta també per millorar l’accés a l’habitatge i adverteix que caldrà parar de donar llicències a pisos turístics perquè ja en tenen cent. Així mateix, es mostra partidària de les comunitats energètiques perquè, assegura, els macroparcs fotovoltaics són projectes “merament especulatius”.

 

A les portes de que s’acabi, quina valoració fa d’aquest mandat?
Dins de la complexitat que hem tingut aquests quatre anys, amb la pandèmia i la guerra  a Ucraïna, nosaltres hem pogut fer gairebé tot el que teníem al programa del 2019. El que passa és que ho hem hagut de fer més tard del que tocava. Ha estat un mandat complicat, però estic satisfeta d’haver pogut tirar endavant els projectes.

 

Ha estat un any marcat per la pandèmia i, sobretot a Tremp, amb la residència Fiella. Com va viure aquells dies com a alcaldessa?
La veritat és que ho vaig passar molt malament com a alcaldessa i com a ciutadana perquè coneixíem a tothom. Tots els morts que hi va haver eren tots coneguts. Jo crec que es recordarà a Tremp com un dels episodis més dolorosos dels últims cent anys.

 

Deia que ho havien pogut fer gairebé tot, què ha quedat pendent?
Un dels projectes que teníem era començar a treballar per buscar el finançament per fer una piscina climatitzada. Això va quedar pendent i ara ho hem d’encarar en el proper mandat i buscar les complicitats de la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de la comarca per fer-la i mantenir-la. Després també van anar sorgint projectes però no els vam poder assumir. Segurament si s’hagués pogut fer tot amb els temps establerts, algun projecte que ningú no portava en campanya, s’hagués pogut fer.

 

Com quin?
Per exemple, ens vam presentar en uns Next Generation per arreglar el casc antic però va ser precipitat i no vam arribar a la puntuació. Ara ho hem tornat a fer i a veure si ens el poden donar. Després, al campanar hem començat les obres que ens hagués agradat fer dos anys abans, però vam haver de prioritzar, com l’Escola de Música. La resta s’acabarà  aquest any, no durant el mandat però sí aquest any. D’altra banda, un altre repte que va sortir a mig mandat va ser aconseguir el grau d’infermeria a Tremp.

 

El dia que van presentar la candidatura van defensar el diàleg i el consens per construir el municipi. N’ha faltat, de diàleg i consens, aquests quatre anys?
No, la veritat és que ens hem avingut molt i per aquesta raó hem pogut tirar endavant els projectes. Ens hem entès molt bé i aquest ha estat l’èxit d’haver pogut tirar endavant tots els projectes.

 

Els hi agradaria reeditar el pacte, llavors?
Sí, a nosaltres ens agradaria pactar amb els qui hem governat.

 

En matèria d’habitatge, quines propostes té ERC a Tremp?
El Consell Comarcal està fent un cens dels pisos buits. La nostra proposta és, quan hi hagi el cens fet, parlar amb propietaris per veure com podem fer que ells se sentin còmodes llogant a través del servei d’habitatge que tenim a l’Ajuntament a preus raonables. El servei d’habitatge crec que ho fa molt bé però crec que no és massa conegut a Tremp. A més, si ara estem començant un grau d’infermeria és possible que en quatre anys es necessitin pisos per a estudiants.

 

Tenen falta d’habitatge, ara?
Aquí d’habitatges buits n’hi ha molts. Pocs a lloguer i molts de turístics, que també és un tema que s’ha d’abordar. Caldrà trobar una solució per a aquests pisos que estan buits  per parlar amb els propietaris i trobar estratègies conjuntes per donar-hi sortida. Després hi ha la SAREB, que també té pisos, que el que pretén és vendre’ls i nosaltres pensem que el que ha de fer és cedir-los per posar pisos socials.

 

Quines propostes tenen sobre els pisos turístics?
En algun moment haurem de parar de donar llicències a pisos turístics. En tenim un centenar i en algun moment haurem de dir prou, com s’ha fet en d’altres municipis, no innovarem res.

 

Un dels punts calents seran -i ja ho estan sent- els parcs solars. Com s’han de gestionar?
Ja fa temps que tenim demandes de parcs solars i el que vam fer fa un any és parar llicències. El que també hem iniciat és l’expedient per modificar el pla urbanístic i el que proposem és, amb un estudi que ha fet el Geoparc, anar a ordenar com volem que siguin les plantes solars. Volem que siguin assumibles pel territori, que hi hagi distància entre elles, etc.

 

Aposten també per les comunitats energètiques?
Sí, aquí tenim una proposta de comunitat energètica i el que hem fet és cedir teulades municipals perquè es pugui implantar. I tant que hi creiem, és que creiem que és la manera més sostenible de fer la transició energètica abans de fer grans plantes de plaques solars, que és merament especulatiu.

 

Parlava del Geoparc, que és un dels grans atractius que tenen. Què proposen en matèria de turisme?
Creiem que el turisme no ha de ser la pota principal de l’economia del territori però sí que proposem fer un turisme esportiu i cultural. El Geoparc ens posiciona a nivell internacional i és una eina que s’ha de continuar desenvolupant. A nivell esportiu, estem potenciant molt les curses de bicicleta o la Ultra Pallars 360 o fer ‘finals four’ de bàsquet. A nivell cultural, també tenim el Mostremp o Pallars de Foc, amb la idea de portar gent al territori i, si els hi agrada, que acabi sent un lloc de destí de les vacances. En aquest sentit, també apostem perquè Tremp sigui la capital del Pirineu, que és el que havia estat fa molts anys. Ja  exercim de capital, si més no, supracomarcal, perquè donem cobertura no només a la comarca, sinó més enllà. Tenim la capacitat de ser la capital del Pirineu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty − five =

Notícia anterior

Estudiants de Química industrial visiten la fàbrica d’Ercros de Vila-seca II

Notícia següent

Presó per a un home acusat de cometre un robatori violent a Esplugues

Notícies relacionades