Els Agents Rurals situen un 75% del parc solar del Planell de la Tosa a l’Alt Urgell

Els forestals esperen que l'Estat i Andorra determinin els límits fronterers d'aquest punt abans de presentar denúncia

Un efectiu dels Agents Rurals al Planell de la Tosa, on s'està construint un parc solar, comprovant si part de la instal·lació es troba en territori català. CEDIDA

L’informe fet pels Agents Rurals després de desplaçar-se al Planell de la Tosa, on s’està construint un parc solar per subministrar l’estació d’esquí andorrana de Vallnord – Pal Arinsal, apunta que 16.000 metres quadrats d’aquesta infraestructura es trobarien a l’Alt Urgell segons la cartografia catalana i espanyola. Això suposa un 75% de les instal·lacions, mentre que 5.130 metres quadrats més estarien al Principat, segons el document al qual ha tingut accés l’ACN. Tot i això, si es té en compte la cartografia andorrana, tots els terrenys estan dins el seu país. Els rurals esperen que l’Estat i Andorra determinin els límits fronterers en aquest punt abans de presentar denúncia, encara que en donaran compte al jutjat de la Seu d’Urgell.

Els efectius han delimitat amb GPS la superfície que ocupa el parc solar i a partir d’aquí, segons els mapes de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), han constatat que 16.000 metres quadrats d’aquesta es situen “a cavall de la frontera”, en un terreny forestal propietat de l’EMD d’Os de Civís que forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de la Xarxa Natura 2000. Mentre, seguint la cartografia andorrana, d’Infraestructura de Dades Espacials (IDE) Andorra, tota la planícia forma part del domini esquiable de Pal i els terrenys són propietat del comú (ajuntament) de la Massana.

Des dels Agents Rurals han explicat que primer cal que tots dos països fixin el punt per on passa la frontera abans de poder continuar amb les diligències. Tot i això, donaran compte de l’informe al jutjat de la Seu d’Urgell amb caràcter informatiu, tenint en compte que al 2008 es va donar una situació similar amb la construcció d’unes basses d’aigua per produir neu en aquesta mateixa zona, que ara també s’utilitzen per fer activitats lúdiques. De fet, en aquella ocasió el cas es va acabar arxivant, precisament perquè els límits fronterers no estan definits en aquest punt.